Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Maroje Mihovilović

KAMERUN - NIGERIJA

Međunarodni sud pravde presudio u korist Kameruna

Međunarodni sud pravde u Haagu napokon je objavio presudu u sporu između Nigerije i Kameruna oko graničnog poluotoka Bakassi, oko kojeg su se dvije zemlje sporile dugi niz godina, a prije osam godina su se obratile ovom sudu da on donese konačnu presudu, obećavši da će je poštivati.
Spor potječe iz kolonijalnog doba, kada je Nigerija bila britanska, a Kamerun njemačka kolonija. Dvije velike sile sporile su se oko tog močvarnog poluotoka, gdje žive samo siromašni ribari, ali su 1917. godine postigle sporazum da taj dio pripadne njemačkoj koloniji Kamerun. Taj sporazum bio je i temelj sadašnje odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu.
Dvije zemlje sada su jako zainteresirane za taj poluotok ne zbog njega samog, nego zato što suverenitet nad njim proširuje suverenitet i na pomorskim pojasom ispred tog poluotoka, a taj je pojas bogat naftom. Za rješenje spora bila je zainteresirana i Ekvatorijalna Gvineja, jer se jedan njen otok nalazi ispred obala poluotoka Bakassi, pa želi da dođe do konačnog razgraničenja na moru, kako bi i ona dobila svoj dio morskog pojasa. U Kamerunu je odluka haaškog suda prihvaćena sa oduševljenjem, ali postoji bojazan da nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo, iako je obećao da će poštivati odluku suda, neće tu odluku željeti smjesta provesti, jer su sljedeće godine predsjednički izbori.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika