Objavljeno u Nacionalu br. 362, 2002-10-23

Autor: Gazeta

GAZETA

NATO ignorira obavještajce zbog kašnjenja s reformama

Republika Hrvatska ne zadovoljava niti jedan sigurnosni kriterij NATO saveza u zaštiti ili razmjeni informacija obavještajne prirode koji proizlazi iz obaveza predviđenih Akcijskim programom za članstvo u NATO savezu, a NATO uopće niti ne razmišlja o mogućoj razmjeni osjetljivih informacija s Hrvatskom bar još nekoliko godina, saznao je Nacional iz diplomatskih izvora.

Utoliko su potpuno besmislene tvrdnje Ministarstva obrane kako je zaštita tajnosti vojnih podataka već u skladu s NATO standardima što pokazuje već i samo postojanje Nacionalnog povjerenstva za sigurnost.

Povjerenstvo treba provesti sigurnosnu provjeru najviših državnih, vojnih i diplomatskih dužnosnika u Hrvatskoj, ali ono još nije niti donijelo popis mjesta u državnoj upravi koja će biti obuhvaćena sigurnosnim provjerama.

Da bi Hrvatska zaista zadovoljila sigurnosne standarde NATO saveza ona mora utemeljiti Agenciju za zaštitu sigurnosti veza i informatičkih sustava, zatim Agenciju za distribuciju klasificiranih tajnih dokumenata kao i donijeti odluku o zaštiti podataka s područja vojne industrije.

Također, unutar obavještajne zajednice morat će se donijeti jedinstven dokument o nacionalnim standardima zaštite tajnosti podataka pored već postojećih zakonskih određenja o odavanju državnih i vojnih tajni. Samo ispunjenjem tih odredbi Hrvatska će moći kandidirati za punopravno članstvo u NATO savezu.

Nadzor raspolaganja osjetljivim informacijama uopće ne postoji i temelji se uglavnom samo zakonskim aktima o zaštiti tajnosti prema kojima u Hrvatskoj nitko nije odgovarao.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika