Objavljeno u Nacionalu br. 362, 2002-10-23

Autor: Gazeta

GAZETA

Račanov režim štiti dignitet Mladena Naletilića Tute

Miroslav Tuđman, bivši šef HIS-aMiroslav Tuđman, bivši šef HIS-aJanko Bobetko nije jedini haaški optuženik čiji dignitet i građanska prava štiti aktualna vlast premijera Ivica Račan. I Mladen Naletilić Tuta, osnivač kažnjeničke bojne sa Širokog brijega i još slavniji haaški optuženik, uživa svestranu institucionalnu zaštitu aktualne Račanove vlade.

Tako je prošlog tjedna Krunoslav Canjuga, županijski državni odvjetnik u Zagrebu, zatražio od policije da krene u akciju protiv Nacionala. Ovoga puta razlog je javno objavljivanje dokumenta u kojem se navode detalji iz Naletilićeve emigrantske biografije što ih je tajna služba HIS još 1995. proglasila državnom tajnom od prvorazrednom nacionalnog interesa. Naime, na informativni razgovor u VIII policijsku postaju PU Zagrebačke pozvan je 15. listopada ove godine Nacionalov novinar Robert Bajruši zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv Republike Hrvatske publicirajući pismo nekadašnjeg šefa HIS-a Mire Tuđmana svom ocu Franji Tuđmanu u kojem se kaže slijedeće: da Mladen Naletilić Tuta nikada nije bio hrvatski politički emigrant u Njemačkoj, već svodnik, kriminalac, provokator i lažljivac koji je uzalud nastojao osvojiti ugled u krugovima hrvatskih azilanata. Zataškavanje kriminalne prošlosti haaškog optuženika etiketom “državna tajna” i nadalje, očito, ne spada u kaznena djela.

Istine radi valja priznati da Nacional nije jedina meta Krunoslava Canjuge koji je to mjesto osvojio, uzgred rečeno, kao intimus Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji je mnogo manje progonio kriminalce, a mnogo više svoje medijske kritičare. U skladu s tim državno-odvjetničkim kontinuitetom Canjuga je pokrenuo postupak protiv novinara Jutarnjeg i Večernjeg lista jer su, navodno, vršili neizdrživ novinski pritisak na Stanka Lozinu, suca u “slučaju Lora” sprječavajući ga da naočigled novinskih promatrača “navija” za optuženike.

Ukratko, i pod Račanovom vlašću važi staro pravilo: ako ne likvidiraš nekoliko Srba, u velikoj si opasnosti da postaneš predmet progona državno-odvjetničke vlasti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika