Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Nacionalova redakcija

SAD

Susan Sarandon vodila demonstrante

Slavna hollywoodska glumica Susan Sarandon, poznata po svojim liberalnim i pacifističkim stavovima, bila je glavni govornik na antiratnim demonstracijama, koje su održane u američkom glavnom gradu Washingtonu. Ona je održala vatreni antiratni govor pred 45.000 pacifista, koji su se okupili od Vijetnamskog memorijala u središtu Washingtona, a potom je zajedno sa poznatim crnačkim vođom Jessejom Jacksonom bila na čelu kolone demonstranata, koji su marširali do Bijele kuće. Tamo su uzvikivali parole protiv predsjednika Busha, koji ih nije mogao čuti, jer se nije nalazio u Washingtonu.
U svojem govoru okupljenima kod Vijetnamskog memorijala Susan Sarandon je optužila Busha da je zloupotrijebio osjećaje američkih građana nakon terorističkih napada na New York i Washington, da bi pokrenuo ratnu politiku. On je ocijenila da se terorizam “ne može poraziti nasiljem”, te izjavila da “većina Amerikanaca ne želi taj rat”. “Oduprimo se tom ratu” – rekla je demonstrantima – “pokažimo da mrzimo taj rat, neovisno o tome da li će kao oružje u tom ratu biti upotrijebljena neka raketa ili neki avion.” Demonstranti su nosili transparente sa natpisima protiv rata, te optužbama na račun predsjednika Busha da pokreće genocid protiv Iraka, a zamijećen je i transparent na kojem je pisalo da su Bush, njegov zamjenik Dick Cheney i ministar obrane Donald Rumsfeld “oružja za masovno uništavanje”.

Vezane vijesti

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu je privedeno oko 400 sudionika studentskog prosvjeda za kojeg vlasti tvrde kako nije službeno prijavljen. Iako za demonstracije nisu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika