Objavljeno u Nacionalu br. 365, 2002-11-13

Autor: Gazeta

IRAN

Prva vozačica autobusa

Prvi put nakon pobjede islamske revolucije 1979. godine iranske vlasti dopustile su jednoj ženi da vozi autobus na međugradskoj liniji. Masoumeh Bolaghi vozit će autobus između Teherana i 60 kilometara udaljenog Karaja. Bilo je u vjerskim krugovima dosta primjedaba kad je ona zatražila da joj se da posao vozačice autobusa, ali su vlasti procijenile da se ženama mora omogućiti veće napredovanje u službi, pa je ona tako na kraju dobila ovaj posao.

Riječ je očito o trendu da se ženama da više poslova u prometu. Prije nekoliko mjeseci vlasti su dopustile da u svetom gradu Komu počne raditi taksi-služba namijenjena samo ženama, gdje automobile također voze samo žene. Ta taksi-služba značajna je ne samo zato što ženama pruža novu mogućnost zaposlenja, nego i stoga što im omogućuje lakše kretanje gradom, jer se dosad u tom konzervativnom gradu jako prigovaralo ako bi neka žena sama sjela u taksi koji vozi muškarac. Zbog toga su su žene mogle koristiti taksijem samo ako je s njima bio muž ili brat, a sada će to moći i same. No iz istih moralističkih razloga u taksi koji voze žene ne smiju sjesti muškarci, čak ni dječaci stariji od 12 godina. Oni moraju uzeti taksi što ga vozi muškarac ili ići pješice.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika