Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Zubak tužio Vladu, suđenje 4. prosinca

Zvonko ZubakZvonko ZubakTrgovac oružjem Zvonko Zubak tužio je hrvatsku Vladu i zatražio da mu se isplati 200 milijuna dolara uvećanih za zatezne kamate od 1. svibnja 1995. po stopi koju Zagrebačka banka plaća u mjestu ispunjenja na dolarska devizna sredstva po viđenju, nakon što arbitražom nije uspio riješiti svoja potraživanja od Vlade za nabavu raketnog sustava S-300, koji se uoči posljednjih oslobodilačkih akcija 1995. pokazao kao glavna psihološka prekretnica u Domovinskom ratu.
Zubak je osobno preuzeo potraživanja od Vlade, umjesto tvrtke Winsley Finance s kojom je ugovor potpisao tadašnji ministar obrane Gojko©ušak. Zubak se odlučio na tužbu nakon što poslije dvije godine pregovora nije uspio dogovoriti prikladan način da Vlada plati dugovanja za nabavu tog oružja. Suđenje počinje 4. prosinca na Općinskom sudu u Zagrebu, a predmet će voditi sudac Andrej Abramović. Zubak predlaže saslušanje Ivice Račana, Joze Radoša, Josipa Budimira, Zlatka Mateše, Ivana Penića, Vladimira Zagorca i stranaka u postupku. Istodobno USKOK vodi svoju istragu vezanu uz optužbe po kojima je Mladen Ružman, bivši pomoćnik ministra obrane za sigurnosno-obavještajna pitanja, tražio od Zubaka 2,5 milijuna dolara mita da mu pomogne da naplati svoja potraživanja od hrvatske Vlade. Svjedok koji je prisustvovao razgovoru između Zubaka i Ružmana u pizzeriji “Canzona”, gdje je Ružman od Zubaka navodno tražio mito, bio je pozvan u kriminalističku policiju u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.
Ondje je ponovio svoj iskaz koji tereti Ružmana. Zubakovi odvjetnici bili su od tadašnje šefice USKOK-a Marinke Orlić zatražili da se njegovu svjedoku skrije identitet, te da svjedoka ispituju različiti ispitivači od onih koji su ispitivali Zubaka. Zubakov svjedok u policiju je pozvan preko mobitela njegova odvjetnika, pa o tomu u policiji ne postoji pisani trag koji bi mogao otkriti njegov identitet.

Vezane vijesti

Zubaku druga šansa za naplatu 200 milijuna dolara

Zubaku druga šansa za naplatu 200 milijuna dolara

Na pomolu je veliki preokret vezan uz aferu nabave raketnog sustava S-300, koja već godinama prijeti najvećim pojedinačnim udarom na stabilnost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika