Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Michael Steiner tvrdi da je tijesna suradnja bivših jugoslavenskih republika preduvjet njihova priključenja EU

Balkanske države postat će enklava Europske unije. Tim je riječima Michael Steiner, posebni izaslanik Glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Kosovo, prije desetak dana na izlaganju na Humboldt Universityju u Berlinu, opisao budućnost Kosova, odnosno država bivše Jugoslavije i Albanije.
Svoje je izlaganje o budućnosti regije, kako europska administracija naziva ovih pet država, potkrijepio i zemljopisnom kartom buduće Europske unije, nakon što joj se pridruži deset novih članica. Vodstvo SR Jugoslavije burno je reagiralo na Steinerovo viđenje budućnosti Kosova, protumačivši njegovo zalaganje za aktivniji pristup EU rješavanju statusa ove pokrajine ustvari zalaganjem za odcjepljenjem Kosova i njegovim zasebnim tretmanom.
No njegovu mapu buduće Europe i zalaganje za koordinirani europski pristup “balkanskoj enklavi” čak su i zapadni političari protumačili “opsjednutošću lošim kartama koja podsjeća na Franju Tuđmana”. Naime, dok se čelnici bivših jugoslavenskih država zalažu za tzv. individualni pristup EU svakoj od zemalja, Steinerova prezentacija karte i zahtjev EU za strategiju za cijelu regiju ponovo otvara pitanje postjugoslavenske suradnje i integracija na koje je lokalne političare iznimno teško navesti.
Iako se nigdje izrijekom ne spominje, očito je kako bi Hrvatska, kao najrazvijenija, trebala biti predvodnik u regiji na putu k ujedinjenoj Europi, s čime se hrvatski političari i veći dio javnosti ne slaže.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika