Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Gazeta

USTAVNI SUD

Tvrtka AGM traži izuzeće Milana Vukovića jer je upravo on onemogućio provođenje presude

MILAN VUKOVIĆ I RADOVAN ORTYNSKI zajedno su radili protiv tvrtke AGM
MILAN VUKOVIĆ I RADOVAN ORTYNSKI zajedno su radili protiv tvrtke AGM ŇMilan Vuković, bivši predsjednik Vrhovnog suda, a danas sudac Ustavnog suda, glavni akter onemogućavanja naplate višemilijunskih potraživanja koja tvrtka AGM potražuje od Privredne banke Zagreb, sada je kao sudac Ustavnog suda došao u poziciju da odlučuje o ustavnoj tužbi kojom AGM pokušava osporiti protuzakonite odluke Vrhovnog suda, upravo one kojima je kumovao Milan VukovićÓ, piše u zahtjevu za izuzeće Milana Vukovića u ovom predmetu što ga je tvrtka AGM poslala predsjedniku Ustavnog suda Smiljku Sokolu, navodeći što je sve Vuković učinio kako bi presuda Vrhovnog suda bila upravo na štetu AGM-a.
l Vukovićevi pritisci
AGM još od 1994. vodi spor s Privrednom bankom Zagreb za naplatu potraživanja i pripadajućih kamata, a danas su ta potraživanja veća od 15 milijuna eura. Trgovački sud, a potom i Visoki trgovački sud, presudili su 1994. u korist AGM-a, a Vrhovni sud odbio je zahtjev Privredne banke za revizijom procesa. Milan Vuković, tada predsjednik Vrhovnog suda, vršio je pritisak na članove vijeća koje je odbilo reviziju procesa, što je tražio PBZ. Međutim, članovi vijeća odbili su poslušati Vukovića, a veliki sukob izbio je tada između Vukovića i izvjestiteljice vijeća, sutkinje Vrhovnog suda Gordane Gasparini, nakon čega je ona ostala bez posla.
l Ucjene i prijetnje
No Vuković je ipak s Trgovačkog suda povukao odluku Vrhovnog suda te je zaključao u svoju ladicu i onemogućio ovrhu, odnosno da PBZ konačno plati svoj dug AGM-u. Ucjenama i prijetnjama od sutkinje Trgovačkog suda Branke Pavlović ishodio je ponavljanje postupka, a nova presuda Trgovačkog suda bila je opet ista – PBZ duguje AGM-u. No, kako stoji u AGM-ovu dopisu Smiljku Sokolu, tada se umiješala i Vesna Buljan, bivša predsjednica Trgovačkog suda, koja je onemogućila izvršenje presude, potom je provedena revizija postupka, a Vrhovni je sud ukinuo presudu.
S druge strane, Radovan Ortynski, tada glavni državni odvjetnik, namjerno je zanemario posebno izvješće Policijske uprave zagrebačke u kojem je detaljno opisano i kako je PBZ pokrao AGM.
Sada bi isti taj Milan Vuković, čovjek koji je aktivno sudjelovao u sprečavanju AGM-ove naplate svojih potraživanja od Privredne banke, kao sudac Ustavnog suda trebao vijećati o AGM-ovoj ustavnoj tužbi kao krajnjem pravnom lijeku koji je ta tvrtka mogla poduzeti ne bi li konačno naplatila svoja potraživanja od PBZ-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika