Objavljeno u Nacionalu br. 368, 2002-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

KRIZA “SUNCE GRUPE”

Uposlenici žele strpati Andabaka u zatvor

JAKO ANDABAK pod istragom je državnog odvjetništvaJAKO ANDABAK pod istragom je državnog odvjetništvaProtiv livanjskog tajkuna Jake Andabaka, većinskog vlasnika turističkog kompleksa “Zlatni rat” na Bolu i vlasnika osiguravajućeg koncerna “Sunce Grupa” u sklopu kojeg djeluje osiguravajuće društvo “Sunce osiguranje”, Štedno kreditna zadruga “Sunce”, dvije posredničke agencije i zdravstvene poliklinike “Sunce” za dopunsko zdravstveno osiguranje, državno odvjetništvo provodi opsežnu istragu zbog niza tužbi njegovih bivših zaposlenika za navodne prevare, krivotvorenje potpisa, zlouporabu položaja i nezakonite otkaze.

Način kuponske privatizacije “Zlatnog rata” u ime PIF-a “Sunce invest” u vlasništvu Jake Andabaka, samo je jedna od tužbi iza koje stoje bivši zaposlenici. Kako su zaposlenici i suradnici “Sunce osiguranja” prikupljali kupone od stradalnika Domovinskog rata na temelju čega je PIF “Sunce invest” i dobilo većinski paket “Zlatnog rata” trebalo im je isplatiti i proviziju za odrađeni posao. Dogovoreno je da ukupna provizija bude dodijeljena u idućih pet godina. No oštećeni tvrde da im je Andabak isplatio samo 20 posto provizije prve godine i da ih je nakon toga počeo obmanjivati i varati.

Bivši su zaposlenici spremni svjedočiti pred pravosudnim tijelima i o navodno sumnjivim partnerskim odnosima između “Sunce osiguranja” i propale Glumine banke. Sumnja se da su po nalogu Jake Andabaka i uz pomoć jednog od direktora u Glumina banci Ante Zdilara, a sada visoko rangiranog zaposlenika osiguravajuće agencije ŇSunce osiguranjeÓ, nezakonito otvarani fantomski žiro i devizni računi na ime i bez znanja zaposlenika. Falsificirali su se i njihovi potpisi na bankovnim karticama o čemu nitko nije imao pojma. Zaposlenici bi s takvim računima i deviznim uplatama na njima bili upoznati tek u trenutku kad im je Jako Andabak naložio da novac podignu i predaju ga njemu ili nekome od povjerljivih osoba iz Uprave “Grupe Sunce”. Vlasnik Investicijskog fonda “Sunce invest” Jako Andabak rodom je iz Livna, a poslovima s osiguranjem počeo se baviti 1991. Njegov investicijski fond 1993. je sudjelovao u pretvorbi splitskoga poduzeća “Bobis”: Jako Andabak tada je nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog poticanja na zloupotrebu i za krivotvorenje isprave, da bi nakon žalbe Županijskom sudu kazna bila ukinuta. Andabak je poznat i po tomu što je omogućio Vinku Grubišiću da u ime medijskog ganga Grupo preuzme kontrolu nad tvrtkom Jadran film.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika