Objavljeno u Nacionalu br. 368, 2002-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

NIZOZEMSKA

Graaf priznao da je ubio Fortuyna

Volkert van der Graaf, ljevičarski vegetarijanski aktivist, koji je uhićen pod optužbom da je u svibnju ove godine ubio desničarskog nizozemskog političara Pima Fortuyna, nakon višemjesečnog branjenja šutnjom napokon je priznao ubojstvo. To je obznanila policija u priopćenju u kojem se kaže da je Volkert van der Graaf rekao da je Fortuyna ubio jer ga je smatrao opasnim za društvo i ocijenio da je to jedini način da ga zaustavi. Fortuyna je Volkert van der Graaf ubio iz pištolja na ulici, pobjegao s mjesta nesreće, ali ga je policija ubrzo uhvatila i kod njega pronašla revolver iz kojeg je Fortuyn ubijen. Na njegovoj odjeći bile su čestice krvi koje su odgovarale, kako je pokazala DNA analiza, Fortuynovoj krvi.
Policija je objavila da je Volkert van der Graaf priznao da je ubojstvo planirao dulje vrijeme i sve izveo sam. Fortuyn je ubijen nekoliko dana prije izbora. Na tim izborima njegova je stranka dobro prošla i ušla u vladu, no njeni su se ministri obrukali pa je vlada propala, te su za siječanj raspisani novi izbori. Fortuyn je pokopan u Italiji gdje je imao vilu.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika