Objavljeno u Nacionalu br. 368, 2002-12-04

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Srušeni avion ponovno poletio

EP-3EP-3Elektronski špijunski avion EP-3 američke ratne mornarice, koji je sudjelovao u poznatom incidentu nad Južnim kineskim morem 1. travnja 2001., ponovno je poletio, a uskoro bi se mogao vratiti u službu. Prvi probni let nakon popravka imao je u Zračnoj bazi američke zrakoplovne rezerve Dobbins nedaleko od Atlante u Georgiji. Letio je dva sata.
EP-3 je četveromotorac izgrađen u tvornici Lockheed za elektronsku špijunažu, a glavni mu je zadatak da dugo leti uz obale neke zemlje i snima njen radijski ili radarski elektronski promet. Tako je avion, u kojem su bilo 24 člana posade, letio uz kinesku obalu kad su ga presrela dva kineska lovca. Jedan se odviše približio, udario krilom o krilo te se kineski avion srušio u more, pri čemu je pilot poginuo, dok je američki avion prizemljen na aerodromu na kineskom otoku Hainan. Kinezi nisu dopustili da se avion popravi i odleti, nego je bio rastavljen te odvezen u divovskom ruskom transportnom avionu. Sada je ponovno sastavljen, a za nekoliko mjeseci opet će biti u sastavu američke mornaričke špijunaže.

Vezane vijesti

Carl Bildt je američki špijun?

Carl Bildt je američki špijun?

WikiLeaks planira objaviti dokumente koji otkrivaju kako je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ujedno i američki špijun, izvještava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika