Objavljeno u Nacionalu br. 369, 2002-12-11

Autor: Gazeta

MAĐARSKA

Crtani film "The Simpsons" uvrijedio mađarske Rome

"The Simpsons""The Simpsons"Manjinski pravobranilac Mađarske, čovjek zadužen za borbu za zaštitu manjinskih prava, uputio je oštar prosvjed mađarskoj komercijalnoj televizijskoj mreži Viasat 3 zbog jedne epizode popularne američke crtane serije “The Simpsons” u kojoj se – navodno – vrijeđaju Romi. Jeno Kaltenbech je objasnio da je prosvjed uputio zato što je primio mnogo primjedbi mađarskih gledatelja na epizodu gdje su Romi prikazani kao narod problematična ponašanja, slični vampirima.

U toj epizodi jedan od crtanih karaktera je Rom, a da bi pokazao kakav je on u jednoj sceni drugom liku u seriji prijeti da će mu popiti krv. Kaltenbech je predbacio upravi tv mreže što je uopće prikazala tu epizodu, jer je morala znati da će ona uvrijediti mađarske Rome. U Mađarskoj živi oko 500.000 Roma, mađarska vlada se trudi pomoći im u ostvarenju manjinskih prava. Serija ŇThe SimpsonsÓ poznata je po tome što vrlo često ismijava pripadnike raznih naroda.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika