Objavljeno u Nacionalu br. 371, 2002-12-24

Autor: Gazeta

GAZETA

Ministar Šime Lučin zamjenio desetak tjelesnih čuvara predsjednika Mesića

Stjepan MesićStjepan MesićJoš prije tri mjeseca prema odluci Špire Miše, načelnika ureda za osiguranje u Ministarstvu unutarnjih poslova, uz odobrenje ministra Šime Lučina, zamijenjeno je desetak tjelesnih čuvara predsjednika Mesića. O sastavu predsjednikova osiguranja odlučuje MUP i svi bodyguardi posebno su istrenirani policajci kojima zapovijeda Miše, čovjek od najvećeg povjerenja Šime Lučina. Špiro Miše bivši je načelnik SZUP-a u Splitu. MUP čuvarsku službu rotira s vremena na vrijeme, a rotacija ovisi o psihofizičkim testovima kojima se svake godine podvrgavaju tjelesni čuvari političara, među kojima su i čuvari predsjednika i premijera. Unutar te službe kojom rukovodi Miše spada i osiguranje svih veleposlanstava i međunarodnih organizacija. Uz tjelesnu i psihičku spremu, važni su i međuljudski odnosi unutar ekipe, koji se svakodnevnim intezivnim druženjem među čuvarima mogu narušiti.
Kako bi se spriječile napetosti i zadržao visok stupanj tjelesne i psihičke spreme, primjenjuje se rotacija.
Stalnih nekoliko tjelesnih čuvara, koji čine okosnicu cijele ekipe na čelu s Hrvojem Ribićem, ostalo je uz predsjednika Mesića.
Kako bi joj se olakšao 24-satni posao, prije nekoliko mjeseci ekipa tjelesnih čuvara povećala se s 22 na 27 članova. Kako Nacional doznaje iz izvora bliskih vrhu MUP-a, to je učinjeno kako bi se bez problema mogle formirati četiri smjene predsjednikovih čuvara. Tako je čuvarima olakšan posao i povećana sigurnost predsjednika, a samim time i nacionalna sigurnost. Zanimljivo je pritom da se Ured predsjednika ne smije miješati u čuvarsku službe nego o svemu odlučuju ministar i načelnik za osiguranje MUP-a.
Potpis: predsjednik mesiĆ okružen svojim čuvarima pri susretu s Georgeom Robertsonom

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika