Objavljeno u Nacionalu br. 372, 2002-12-29

Autor: Gazeta

FAŠISTIČKA PROVOKACIJA U SISKU

Tiskani kalendari koji veličaju fašizam i ustaške ratne zločince

Ante PavelićAnte PavelićPotpredsjednik Uprave bivšeg nogometnog prvoligaša TŠK iz Topolovca i vlasnik tvrtke “Sitotisak” Branko Dolenčić u povodu nadolazećih novogodišnjih blagdana tiskao je za potrebe elektro radionice “Pavelić” i njezina vlasnika Mate Pavelića iz Novog Praćna nedaleko od Siska dvije stotine kalendara većeg i isto toliko manjeg formata za 2003. na kojima se veliča lik i djelo ustaških zločinaca poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića i njegovih vojnih zapovjednika Jure Francetića i Rafaela Bobana.

Na kalendaru se, osim uobičajenog spominjanja naziva tvrtke Mate Pavelića, nalaze i slike spomenutih ustaških zločinaca i karta Nezavisne Države Hrvatske koja obuhvaća prostor Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije do Zemuna.
Osim toga, na kalendaru je na vrhu tiskan veliki naslov koji sugerira da na području Siska djeluje Udruga štovatelja ustaškog poglavnika Ante Pavelića, iako takva udruga na tom području nije službeno registrirana. Zanimljivo je da su autori karte u Nezavisnu Državu Hrvatsku uključili i dijelove Istre i Dalmacije koju je Ante Pavelić prodao talijanskoj fašističkoj državi.
Kako Nacional doznaje, Mate Pavelić kalendare je distribuirao nekim svojim prijateljima u Gospić, dio njih postao je dijelom desničarskih suvenira istaknutih po lokalnim ugostiteljskim objektima, a pozivom na njegov broj mobitela, koji je otisnut na tim kalendarima, od Pavelića ih je moguće i naručiti .

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika