Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Top liste u “Pola ure kulture” Branka Kamenski ponovno falsificira

Branka KamenskiBranka KamenskiOdgovarajući u prošloj emisiji na Nacionalov tekst u kojem se tvrdi da su liste najprodavanijih knjiga u “Pola ure kulture” falsificirane, urednica te HRT-ove emisije Branka Kamenski izrekla je niz neistina, a najvažnije Nacionalove primjedbe je prešutjela. Potpuno je prešutjela i glavni prigovor iz Nacionalova teksta – da je nedopustivo da liste najprodavanijih knjiga priređuje kći izdavača Josipa Pavičića, čije su knjige neprestano na vrhu tih top-lista. Podatak da podatke iz knjižara “zbraja” Ana Hanak, kći čovjeka koji je veoma zainteresiran za izgled tih lista, već godinama se sa zgražanjem komentira u kulturnim krugovima, pa bi bilo vrijeme da Branka Kamenski nešto kaže o tom klasičnom sukobu interesa.

l Neistine
Branki Kamenski nije jasno zašto smo je prozvali falsifikatoricom kad se Nacionalova lista vrlo malo razlikuje od liste “Pola ure kulture”, tvrdi da su se te razlike pojavile otud što oni nisu zbrajali ukupno prodane primjerke u svim knjižarama nego mjesta koja knjiga zauzima na listama pojedinih knjižara, te zato što je Nacional anketirao više knjižara nego oni.

Premda je logično da se zbrajaju ukupno prodani primjerci a ne mjesta, Nacional je, kako bi još jednom provjerio liste najprodavanijih knjiga u emisiji “Pola ure kulture”, na podatke dobivene iz knjižara primijenio metodu Branke Kamenski. Ovaj put uzeli smo u obzir samo knjižare koje anketiraju u “Pola ure kulture” (imamo podatke iz 7 od 9 knjižara: AGM, A. G. Matoš, Alfa, Castropola, Ljevak, Znanstvena knjižara, Nova) i zbrojili mjesta koje knjige zauzimaju na njihovim listama, a ne prodane primjerke. Zaključak je opet bio isti: u “Pola ure kulture” falsificiraju liste bestselera.

I po toj metodi 1. je mjesto zauzela knjiga Arijane Čuline “Šta svaka žena triba znat…”, s golemom prednošću pred Araličinom “Ambrom”, a na publicističkoj ljestvici “Hrvatska kuharica u zoni” s golemom prednošću pred knjigom Bože Vukušića “Tajni rat Udbe protiv hrvatskoga iseljeništva”. Vukušićeva knjiga na televizijskoj publicističkoj listi na 1. je mjestu, a kod Nacionala tek na 5.

Branka Kamenski kaže da se na obje liste pojavljuju iste knjige, ali to nije točno. Ne tvrdimo da je cijela lista krivotvorena i da na njoj nema nijedne knjiga koja se dobro prodaje. Ali i na beletrističkoj i na publicističkoj listi u “Pola ure kulture” pojavljuje se po jedna knjiga koje nema ni na jednoj godišnjoj listi koju je Nacional dobio od knjižara. To su: “Idemo na Zagreb” Nebojše Jovanovića i “Priča o Paddyju Ashdownu i Tuđmanovoj salveti”.

l Preko veze

Zanimljivo je da je obje knjige objavio Josip Pavičić, a da ih je na listu uvrstila njegova kći. Dakle, od sedam knjiga na godišnjoj beletrističkoj ljestvici ”Pola ure kulture” čak su tri knjige Naklade Pavičić – jedna je ugurana preko veze (“Idemo na Zagreb”), a druga je, opet preko veze, pomaknuta s drugog na prvo mjesto (“Ambra”). Na publicističku ljestvicu preko veze je ugurana “salveta”. Razlozi za to su očiti – besplatna reklama na najutjecajnijem mediju. Ne želi Nacional propisivati građanima što da čitaju, kako to prigovara Branka Kamenski, nego to čini upravo njena emisija forsiranjem pojedinih knjiga na svojim listama.

Na kraju, Branka Kamenski požalila se da nismo objavili njezin demanti, što smo navodno bili dužni. Njen dopis nismo objavili jer to nije nikakav demanti – ne mogu se demagoškim trikovima demantirati točni podaci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika