Objavljeno u Nacionalu br. 373, 2003-01-08

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Oteti i uhićeni disidenti

Kineske vlasti napokon su priznale da je u njihovim rukama kineski disident Wang Bingzhang, koji je posljednjih godina živio u SAD-u i razvio živu političku aktivnost. On je nestao potkraj lipnja ove godine u Vijetnamu, kamo je doputovao kako bi se ondje sastao s drugim disidentima i političkim aktivistima iz Kine. Posljednji se put javio svojoj obitelji 26. lipnja, a nakon toga se o njemu ništa nije čulo. Njegovi znanci tvrdili su već i prije da su ga vjerojatno oteli pripadnici kineske tajne službe i prebacili u Kinu, ali to kineske vlasti dosad nisu željele potvrditi.
I po sadašnjoj kineskoj verziji kineske vlasti nemaju nikakve veze s njegovom otmicom, koju su – kako tvrde neki kineski izvori – počinili ljudi željni nagrade za njegovo hvatanje. Kineske su vlasti navodno Wang Bingzhanga našle vezanog u budističkom hramu u južnoj kineskoj pokrajini Guangxi zajedno s još dvojicom disidenata. Po kineskim tvrdnjama druga su dvojica u međuvremenu oslobođena krivnje, dok je protiv Wang Bingzhanga podignuta optužnica zbog špijunaže u korist Tajvana i terorizma.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika