Objavljeno u Nacionalu br. 374, 2003-01-15

Autor: Nacionalova redakcija

TELEVIZIJA

Ortaci iz “afere Grupo” pokušavaju se domoći frekvencije Trećeg programa HTV-a

Nakon objavljivanja natječaja za koncesijska prava na televizijsku frekvenciju sadašnjeg Trećeg programa HTV-a, umnožavaju se sukobi između Vijeća za radio i televiziju kojim predsjedava Branka Zovko Cihlar i nadležnog ministarstva prometa i veza kojim rukovodi Roland Žuvanić. Najprije se rasplamsala rasprava treba li uopće spomenutu frekvenciju ponuditi privatnom medijskom tržištu. Dok se dio Vijeća za radio i televiziju tomu opirao, u Ministarstvu prometa i veza inzistirali su na što hitnijem otvaranju natječaja. Ministarstvo je izvojevalo pobjedu uz potporu premijera Ivice Račana.
Novo Vijeće za radio i TV
Posljednji sukob vezan je za Novu TV u kojoj zbog mutnih vlasničkih odnosa u ovom trenutku postoje dvije dioničke skupštine i dvije uprave: tzv. skupina Vinka Grubišića i tzv. skupina Ivana Čalete. Tako je 18. prosinca 2002. ministar Žuvanić od članova Vijeća zatražio objašnjenje zašto su tvrtku Pitos iz tzv. Čaletina konglomerata, navodno neregularno, priznali kao novog suvlasnika Nove TV, ne dovodeći istodobno u pitanje ni vlasnička prava njihovim rivalima.
Očitujući se na Žuvanićev dopis Vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici zaključilo da ministar prometa i veza, kao pravna neznalica, nema pojma što spada u nadležnost Vijeća. Uzgred su se mogle čuti optužbe da se Ministarstvo prometa i veza stalno i nedopustivo upliće u rad “vijećnika” koji su odgovorni isključivo Saboru.
Prema tvrdnjama boljih poznavatelja njihovih odnosa, spor oko Nove TV samo je maska mnogo dramatičnije svađe oko najavljenih promjena Zakona o telekomunikacijama koje se pripremaju u Ministarstvu prometa i veza. Tim bi se zakonskim izmjenama, prije isteka javnog natječaja za frekvenciju sadašnjeg Trećeg programa HTV-a, među ostalim, raspustilo sadašnje Vijeće za radio i televiziju i osnovalo neko drugo tijelo građanskog utjecaja na elektronske medije.
Promijenio bi se i sadašnji šef Zavoda za telekomunikacije Ante Dodig, splitski HSLS-ovac, koji je zasjeo na tu funkciju napustivši mjesto zamjenika Žuvanićeva prethodnika u Ministarstvu prometa i veza. Sva ta kadrovska prestrojavanja, tvrde isti izvori, valja gledati kao uvod u konačni okršaj oko budućih koncesionarskih prava na treću televizijsku mrežu koja je – s obzirom na sadašnje tehničke mogućnosti – posljednja televizijska frekvencija nacionalnog opsega.
Dospije li u ruke tajnih ortaka koji su osnovali Novu TV, koji kontroliraju i niz lokalnih televizijskih i radijskih postaja u Hrvatskoj, hrvatski medijski prostor zauvijek će biti monopoliziran.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika