Objavljeno u Nacionalu br. 375, 2003-01-22

Autor: Gazeta

AFERA KOSTELIĆ

Hajku na Nacional otvorio Bruno Kovačević

Hajku na Nacional otvorio Bruno KovačevićHajku na Nacional otvorio Bruno KovačevićStipe Mesić, predsjednik Republike, odbio je status počasnog gosta na Velikom danu hrvatskog sporta koji se održao u dvorani «Vatroslav Lisinski» u ponedjeljak, 20. siječnja 2003., gdje je Ante Kostelić, otac Janice i Ivice Kostelića, trebao biti ovjenčan titulom trenera godine. Milka Babović, doajen sportskog novinarstva, najavila je da se odriče časti da na istoj svečanosti preda nagradu Bruni Kovačeviću, uredniku sportske redakcije HTV-a, za film o usponu i skijaškim pobjedama dinastije Kostelić.

Pogromaška moć televizije

Tako se posljednjih dana događa zanimljiv, premda i očekivan obrat u reakcijama na «aferu Kostelić» koja je, u prošlom broju Nacionala, otvorena citatima pro-nacističkih izjava i intervjua Ivice i Ante Kostelića, mladog skijaškog prvaka te njegova oca i trenera. Prvi val gnjeva bio je usmjeren na Nacional. Stotine fanova slavne skijaške dinastije zasule su Nacionalove urednike i novinare psovkama, uvredama, čak prijetnjama smrću, prigovarajući – tipično za hrvatsko masovno licemjerje – što zauvijek nisu prešutjeli da su Ante i Ivica Kostelić fascinirani Wermachtom i hitlerovskom Njemačkom.

Još jednom dokazujući propagando-pogromašku moć televizijskog medija, hajku je isprovocirao sportski urednik Bruno Kovačević prilogom u središnjem Dnevniku HTV-a, u četvrtak, 16. siječnja. Optužio je Nacional da, zbog hrvatskog jala, želi uništiti njihovu uspješnu sportsku karijeru i reputaciju hrvatskih nacionalnih simbola. Prema Nacionalovim izvorima na Prisavlju, optužbe bi bile mnogo teže da Kovačevićevi televizijski šefovi nakon višesatne rasprave nisu uspjeli ishoditi da se neke kvalifikacije ublaže. Kovačević je, navodno, tvrdio da je riječ o komunističkoj uroti protiv skijaša koji podržavaju desno krilo hrvatske politike. Iza te patetične političko-sportske retorike krili su se vrlo trivijalni razlozi. Spomenuti film o usponu skijaške obitelji nastao je u poslovnom ortakluku Kostelića s Kovačevićem koji je svoju uredničku poziciju iskoristio da napadom na Nacional, obrani svoj privatni interes. Tekst o Kostelićima reciklirale su u međuvremenu njemačke i austrijske novine, pa se Kovačević zabrinuo za reakcije njihovih sponzora, vrlo osjetljivih na pro-nacističke verbalne ispade čak i dokazanih veličina, bili oni lijeve ili desne političke orijentacije. Obrat u Ňaferi KostelićÓ inicirali su u Hypo Alpe Adria Banci, generalnom sponzoru Ivice Kostelića. Uvjereni, očito, da nije problem u Nacionalu koji je ukazao na njegovu mračnu političku fascinaciju, mladog su skijaša natjerali na javnu ispriku.

Hakerska diverzija

Suočen s opasnošću da izgubi financijera – koji je za njegovu karijeru podjednako važan kao i veliki rad, trud i talent – Ivica Kostelić javno se odrekao vlastitih izjava i intervjua. Nije ih demantirao, nego se pravdao da su istrgnute iz konteksta. Je li hrvatsko televizijsko novinarstvo na isti način izvuklo kakvu poduku, teško je reći. Bruno Kovačević, propagandist vlastitih filmskih junaka, i nadalje nosi titulu urednika i novinara čija je zadaća da pošteno i informira javnost, iako ni jednom riječju nije osudio čak ni Kostelićevu tvrdnju da je nacizam bio zdrav sistem.

U četvrtak oko 14 sati Nacionalove web stranice podvrgnute su jakom hakerskom napadu koji je trajao jedan sat. Unatočtomu, četvrtak i petak bili su dva najjača dana za Nacionalov site otkako je 1997. utemeljen. U ta dva dana posjetilo ga je više od 20 tisuća pojedinačnih korisnika, a MP3 snimka kontroverznog intervjua s Ivicom Kostelićem skinuta je više od pet tisuća puta. Zanimljivo je da su hakeri koji su napali Nacionalov site ujedno srušili i stranice Ivice Kostelića, koje se kod HThineta nalaze na istom serverskom sklopu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika