Objavljeno u Nacionalu br. 376, 2003-01-29

Autor: Gazeta

Interes pokazuju sumnjivi poduzetnici, konzervativni izdavači i medijski monopolisti

PRODAJA SLOBODNE DALMACIJE

Ninoslav PavićNinoslav PavićNa prednatječaju za kupnju 52 posto dionica Slobodne Dalmacije svoj interes za splitski dnevni list iskazalo je šest kandidata. Prva od tri ponude koje nude traženu ili su spremne platiti veću cijenu od 36,9 milijun kuna za paket dionica Slobodne, ponuda je hrvatskog iseljenika iz SAD-a Milana Mileticha. Riječ je o skupini hrvatskih iseljenika okupljenih oko HDZ-a u američkoj dijaspori, koje je potaknuo hrvatski konzul u SAD-u Domagoj Kero. Ista skupina, koja je u svojoj ponudi najavila kupnju nove tiskare Slobodne, već je kupila zadarski hotel ‘’Kolovare’’ i, navodno, zadarski Narodni list. Veću cijenu od nominalne ponudila je londonska tvrtka ‘’Watermarkmedia’’, koja se bavi prodajom medijskog prostora i oglašavanjem. Prema nekim informacijama iza te ponude stoji naš privatni poduzetnik Goran Štrok. Ponudu je dostavila i švicarska tvrtke DCPMMAG.
Riječ je o tvrtki iz Južne Afrike, radi poreznih olakšica registriranoj u švicarskoj regiji Zug, koja se bavi istraživanjima plemenitog metala, trgovinom dijamantima i zlatom čiji je vlasnik Daniel Čališ. Iako Čališ najavljuje investicije u hrvatsko gospodarstvo od 2 milijarde eura, prema nekim informacijama, iza Čališa se zapravo krije ponuda Ninoslava Pavića i ‘’Europa Press Holdinga’’. U ime zagrebačke tvrtke ‘’Slobodni mediji’’ ponudu za kupnju dionica Slobodne Dalmacije dostavio je Josip Radeljak zvani Dikan. ‘’Slobodni mediji’’ na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirani su 17. siječnja 2003. s jedinim ciljem – kupnja Slobodne Dalmacije, koju je Radeljak spreman kupiti ‘’po fer tržišnoj cijeni’’. No tvrdi se da iza Radeljakove ponude zapravo stoji Radeljakov osobni prijatelj Ivić Pašalić. Ako je to točno, onda su bar dvije od šest ponuda za kupnju Slobodne Dalmacije izravno politički pokrivene investicije – ona Mileticha i HDZ-a, te Radeljaka i Hrvatskog bloka.
Dvije medijske kuće jako su zainteresirane za kupnju Slobodne Dalmacije. Za austrijsku ‘’Styriju’’, konzervativnu izdavačku kuću vrlo blisku Katoličkoj crkvi, već su počeli lobirati neki krugovi u Vladi koji je spominju kao najozbiljnijeg kandidata. Moguće je da će u tu investiciju Styria uložiti novac od prodaje 5 posto dionica VIPneta koje je dobila na dar od Vlade i Slavka Linića zajedno s Večernjim listom. Međutim, ‘’Styria’’ je već vlasnik Večernjeg lista. Utoliko će se ta ponuda morati valorizirati u svjetlu osiguranja hrvatskog tržišta od stvaranja medijskog monopola, baš kao i ponuda slovenskog Dela. Delo je ponuđač s najjačim izdavačkim i poslovnim rejtingom, ali za njega je interes pokazivao njemački WAZ, suvlasnik Europapress Holdinga. Utoliko bi se i u slučaju da Delo kupi Slobodnu Dalmaciju mogao povećati medijski monopol što ga Pavićev EPH već ima u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Oak Investment Management Group jedini zainteresiran za "Vjesnik"

Britanski investicijski fond "Oak Investment Management Group" Nikole de Frankopana jedini je dao ponudu za kupnju dnevnog lista "Vjesnik", a o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika