Objavljeno u Nacionalu br. 376, 2003-01-29

Autor: Gazeta

NESLAGANJE NA LINIJI VLADA - URED PREDSJEDNIKA

Sukob ministrice obrane i Imre Agotića

General Imra Agotić ogorčen je nedavnom odlukom ministrice Antunović da preko noći u mirovinu pošalje nekoliko stotina mahom najkvalitetnijih časnika Hrvatske vojske, a osobito je nezadovoljan umirovljenjem zapovjednika Ratnog zrakoplovstva, brigadnog generala Josipa Štimca, i kriterijima za otpuštanjepo kojima je polovica najiskusnijih vojnih pilota neperspektivna za ostanak u oružanim snagama.
Zbog svog velikog utjecaja na pilote u oružanim snagama i dugogodišnjeg poznanstva s Josipom Štimcem i donedavnim pomoćnikom načelnika Glavnog stožera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo generalom Josipom Čuletićem, Imra Agotić žestoko se sukobio sa Željkom Antunović.
Posljednja događanja u Hrvatskoj vojsci negativno su se odrazila i na vanjskopolitički ugled Republike Hrvatske, jer se bunt vojnih pilota dogodio samo nekoliko dana prije nego što je Hrvatska u sjedištu NATO-a predstavila svoj prvi godišnji nacionalni program za približavanje Savezu. Položaj predsjednika Mesića zbog sukoba je vrlo neugodan. Kao zapovjednik vojske protivi se bilo kakvoj politizaciji vojnih kadrova, što štrajk svakako jest. S druge strane, Imra Agotić njegov je savjetnik i trebao bi izražavati stav predsjednika. Izgleda da to ovaj put nije bio slučaj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika