Objavljeno u Nacionalu br. 376, 2003-01-29

Autor: Gazeta

TELEKOMUNIKACIJE

Engleski VODAFONE uskoro se vlasnički povezuje s VIPnetom

JOSEF VINATZER, predsjednik Uprave VIPneta

JOSEF VINATZER, predsjednik Uprave VIPneta Vodafone, najveći svjetski mobilni operater čije usluge u svijetu koristi 107,5 milijuna pretplatnika, u drugoj polovici 2003. najvjerojatnije će ući u vlasničku strukturu VIPneta. U austrijskim poslovnim krugovima smatra se da će Vodafone to učiniti tako što će ući u vlasničku strukturu Telekom Austrije, većinskog vlasnika VIPneta, a najavljuje se i mogućnost da Vodafone uloži novac i izravno u VIPnet.
‘’Nedavno smo počeli vrlo kvalitetnu suradnju s Vodafoneom’’, izjavio je za Nacional Josef Vinatzer, šef VIPneta.
Vrlo izvjestan ulazak britanskog kapitala na hrvatsko tržište telekomunikacija imat će dalekosežne pozitivne posljedice za cjelokupno hrvatsko tržište, a način na koji Vodafone to planira ostvariti već je izazvao pravu pomutnju na regionalnom tržištu telekomunikacija.
U središtu je većine tih zbivanja hrvatski manager Boris Nemšić, prvi čovjek austrijskog Mobilkoma. Prema Nacionalu dostupnim informacijama on je bio ključna figura koja je omogućila da 7. siječnja 2003. Vodafone potpiše sporazum o suradnji s Mobilkom Austria grupom, većinskim vlanikom VIPneta.
Prema posljednjim neslužbenim komentarima u Austriji, zbog svoje uloge u tim pregovorima Nemšić se prometnuo u jednog od najcjenjenijih hrvatskih managera u svijetu. Heinz Sundt, prvi čovjek Telekoma Austria, izjavio je da je takva vrsta suradnje s Vodafoneom za njegovu tvrtku vrlo perspektivna.
Iako su austrijski dnevnik Standard i još neki mediji prenijeli da je Telekom Austria grupa odlučila razvijati suradnju s Vodafoneom bez uzajamnog ulaganja u imovinu i dionice tvrtki, to će poslovni događaji 2003. zacijelo brzo demantirati.
Financial Times je 21. siječnja objavio da švicarska telekomunikacijska tvrtka Swisscom istražuje mogućnosti da preuzme Telekom Austriju. ‘’Swisscom je zamolio banku UBS Warburg da mu pomogne istražiti mogućnost preuzimanja ili značajnog investiranja u Telekom Austriju’’, piše Financial Times.
Svi konkurenti većinskih vlasnika VIPneta u Hrvatskoj, ovu su vijest ocijenili kao jasan pokazatelj da Vodafone kreće u osvajanje kompletnog telekomunikacijskog tržišta u Jugoistočnoj Europi. Smatra se da će u prvoj fazi tog pohoda Vodafone koncentrirati na Hrvatsku, Sloveniju i Jugoslaviju.
Ova je vijest shvaćena tako ozbiljno zato što Vodafone ima udjel od 25 posto plus jednu dionicu u tvrtki Swiss mobile, koja je podružnica Swisscoma. Utoliko bi Vodafone, ako Swisscom kupi udjel u Telekom Austriji, bio neizravno vlasnički prisutan i u toj tvrtki. Zato u telekomunikacijskim krugovima smatraju da bi prvi sljedeći korak Vodafonea mogao biti i izravno investiranje na području Hrvatske, Slovenije i SRJ.
Osim toga, Western wireless, 20-postotni dioničar VIPneta, počeo je pregovore o prodaji svog udjela u toj tvrtki. Ta je tvrtka u Austriji svojedobno od Vodafonea kupila četvrtu GSM koncesiju, te s Vodafoneom ima izravne i dobre kontakte. Ta okolnost pak sugerira kako bi Vodafone mogao izraziti interes i za izravno ulaganje u VIPnet.
Smatra se i da je za najavljeno posredno povezivanje Telekom Austrije s Vodafoneom, opet među najzaslužnijima Boris Nemšić, koji je dugo sa svojim kolegama u Austriji tražio novog pouzdanog partnera zbog trajno narušenih odnosa s Talijanima, koji su nedavno smanjili svoj udjel u toj tvrtki sa 25 na 15 posto.
Šef VIPneta Josef Vinatzer u ekskluzivnoj izjavi za Nacional, ponajviše zahvaljujući novoj suradnji s Vodafoneom, najavio je novi veliki tržišni udar na Hrvatski Telekom.
‘’Sporazum potpisan 7. siječnja 2003. između austrijskog vlasnika VIPneta i Vodafonea, sklopljen je za Austriju, Hrvatsku i Sloveniju. Suradnja se temelji na tzv. ‘’partnerskom konceptu’’ koji Vodafone već uspješno ostvaruje s po jednim operaterom u Finskoj, Danskoj, Kuvajtu i Estoniji. Partnerstvo obuhvaća zajednički razvoj proizvoda, marketing i zajedničku ponudu velikim međunarodnim korisnicima. Korisnici Vodafonea ubuduće će, prije svega, koristiti A1, VIP i Si. mobil mrežu u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. U planu je i osmišljavanje i uvođenje zajedničkih usluga koje će biti uvedene i pod zajedničkim brandom. Tako će i samostalno jaki VIP brand biti dodatno ojačan međunarodno priznatim brandom Vodafone’’, izjavio je Vinatzer za Nacional.
Wolfgang Breuer, predsjednik Uprave tvrtke HT mobile, za Nacional je izjavio da zbog tih događaja nije previše zabrinut.
‘’Pozdravljamo to partnerstvo koje pokazuje velik interes za hrvatsko tržište mobilnih komunikacija na globalnoj razini, a jednako tako pokazuje da su i prepoznati potencijali koje ovo tržište još ima. Iskustvo Hrvatskog Telekoma u globalnom partnerstvu s T-Mobileom dokazuje da je takva vrsta suradnje između mobilnih partnera blagodat za korisnike’’, izjavio je Wolfgang Breuer za Nacional.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika