Objavljeno u Nacionalu br. 379, 2003-02-19

Autor: Gazeta

HRVATSKI OBAVJEŠTAJCI

Površne analize Vojno-sigurnosne agencije o iračkoj krizi

Predsjednik Republike Mesić i premijer Račan jednom tjedno primaju obavještajne procjene i analize Vojno-sigurnosne agencije u vezi s iračkom krizom. Nacional raspolaže izvješćem za razdoblje od 28. siječnja do 5. veljače iz kojeg je očito da hrvatska obavještajna zajednica prati događanja oko Iraka na razini dnevnih novina u zemlji i svijetu, služeći se vijestima prikupljenim s internetskih stranica najpoznatijih medija i analizama stranih vojnih stručnjaka. Sažetak situacije na osam stranica u izvješću Vojno-sigurnosne agencije za razdoblje od 28. siječnja do 5. veljače počinje političkom situacijom i analizom odnosa među saveznicima, raskolom unutar EU, francuskim odbijanjem potpore napadu na Irak i procjenom trajanja američkog napada na Irak, kao i ekonomskim i političkim posljedicama dugog rata u Iraku.

VSA procjenjuje da bi dulji sukoba cijenu nafte povisio na 60 do 80 USD po barelu, a susjedi Iraka poput Turske, Jordana, Kuvajta i Egipta suočili bi se s prosvjedima i žestokim antiameričkim raspoloženjem. Francuska je, prema izvješću VSA, zauzela poziciju vodeće zemlje koja se protivi ratu, a VSA smatra da se Rusija i Kina same neće suprotstaviti Washingtonu, ali su spremne podržati Francusku. Spominje se i stav Austrije koja je odbila prelet američkih zrakoplova preko svog teritorija ako rat u Iraku ne odobri Vijeće sigurnosti. VSA napominje da su stavovi susjednih zemalja značajni za Hrvatsku ako i ona bude pred sličnim izborom.

Drugi dio govori o vojnoj situaciji, angažiranim snagama američke vojske i njenih saveznika, te procjeni da će 150 tisuća pristiglih vojnika u Perzijski zaljev do kraja veljače biti dostatno za početak operacije koju Pentagon naziva “rolling start attack”. Ukazuje se na teške klimatske uvjete u ožujku kad bi temperatura počela naglo rasti, kao i potrebnu trotjednu aklimatizaciju vojnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika