Objavljeno u Nacionalu br. 380, 2002-02-25

Autor: Nacionalova redakcija

RAT ANONIMNIM PISMIMA

Podmetanja Lončariću, Tureku i Bagiću

JOSIP LONČARIĆ našao se na udaru anonimne pismene optužbe
JOSIP LONČARIĆ našao se na udaru anonimne pismene optužbe Ovih je dana nekolicini novinskih redakcija i političara došlo nepotpisano pismo na 12 stranica. Anonimni autor počinje pismo rečenicom: “Budući da je u ovom trenutku vrlo aktualno pitanje imenovanja ravnatelja Protuobavještajne agencije i Obavještajne agencije, došlo je vrijeme da se i javnost upozna sa stanjem unutar te zajednice…” Iako anoniman, autor je svoje nakane otkrio već u prvoj rečenici – kandidati i sadašnji vršitelji dužnosti ravnatelja HIS-a i POA, Damir Lončarić i Franjo Turek, ne smiju biti imenovani ravnateljima tih dviju najvažnijih hrvatskih tajnih službi.
Nevješto sročenim konstrukcijama koje se protežu kroz cijeli tekst, anonimni autor želi javnost i političare uvjeriti kako su Turek a posebno Lončarić pripadnici kriminalnog miljea. Damira Lončarića povezuju zbog prezimena s Josipom Lončarićem, poznatim švercerom ljudi iz Čakovca.
Napad na Željka Bagića
Kako bi cijela priča još više dobila na autentičnosti, anonimni pisac u konstrukciju uvodi i Hrvoja Petrača, za koga čak tvrdi da je osnovao i vlastitu aviokompaniju te da je on pravi šef Damiru Lončariću. Istina je da su Lončarić i Petrač kumovi i dugogodišnji prijatelji. Naime, Lončarić je bio judo trener Petraču 15 godina. Zajedno s njima su trenirali generali Mladen Markač i Josip Lucić, poznati arhitekt Robert Somek te još cijeli niz poznatih osoba iz javnog i političkog života Hrvatske. Napada nije pošteđen ni Željko Bagić, predstojnik Ureda predsjednika Mesića, za koga je autor anonimnog pisma također napisao da se uz pomoć Čede Komljenovića, poznatog fotografa i menadžera iz Milana, bavi organiziranom prostitucijom. Provjerili smo i kod jednog i kod drugog – nikada se njih dvojica nisu niti čula niti vidjela u životu.
Prijetnje smrću
Dalje se u priču uvodi i Josip Perković, bivši pomoćnik ministra obrane za obavještajni rad. Njega se optužuje da je ubio 180 hrvatskih emigranata a da preko sina Saše, koji je pomoćnik ravnatelja HIS-a, kontrolira Damira Lončarića. Autori pisma su bili u velikoj dilemi kome da daju jaču ulogu u kontroli Damira Lončarića: Perkoviću ili Petraču. Kako Nacional doznaje, jedina istina je oko Saše Perkovića da mu se u nekoliko posljednjih dana prijetilo smrću. Na taj način se očito želi pacificirati njegova oca koji je preko akcije ŇBaracudaÓ nanio veliku štetu kriminalnom miljeu koji je u vrijeme HDZ-a sezao do državnog vrha.
Za razliku od novinskih redakcija kojima se teško može podvaliti tako smiješna konstrukcija, neki političari u vrhu vlasti, kojima je to odgovaralo, prihvatili su ga bez ikakve rezerve. Pritom se nisu zapitali tko može biti toliko glup da sastavi tako nesuvislu anonimku. Odgovor je vrlo jednostavan – samo bivši obavještajci. Jedini koga se u pismu hvali je Dubravko Derk, jedan od pretendenata na Lončarićevo mjesto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika