Objavljeno u Nacionalu br. 380, 2002-02-25

Autor: Nacionalova redakcija

VOJNE VJEŽBE

SAD će u Slunju za pola milijuna dolara izgraditi najveći vojni poligon u Europi

AMERIČKI TENK "ABRAMS" pokazao se glomaznim i neučinkovitim na slunjskom poligonu jer su mu zbog zahtjevnog terena pucale gusjenice
AMERIČKI TENK "ABRAMS" pokazao se glomaznim i neučinkovitim na slunjskom poligonu jer su mu zbog zahtjevnog terena pucale gusjenice Središte za borbenu obuku vojnika Hrvatske vojske “Eugen Kvaternik” kraj Slunja američkom će investicijom od pola milijuna američkih dolara ove godine početi obnovu i rekonstrukciju da bi postalo najmodernije vojno vježbalište u Europi, doznaje Nacional iz izvora u MORH-u. Američka je vojska ocijenila vojni poligon kod Slunja od 250 četvornih kilometara, s obzirom na raznolikost terena, od šumovitih i kraških do brdskih, u rasponu od 230 do 1000 m nadmorske visine, najperspektivnijim i najpogodnijim vojnim poligonom za obuku marinaca i specijalnih američkih postrojbi u Europi.
Slunjski je poligon postao i profesionalni izazov za američku vojsku i njenu tehniku, jer su na njemu prvi put teški i robusni američki tenkovi “abrams” prije tri godine ostajali bez gusjenica koje su pucale na teško prohodnom terenu, a američki vojnici bili dezorijentirani unatoč najmodernijoj opremi za komunikaciju. Sredstva za obnovu infrastrukture vojnog poligona SAD namjerava investirati tijekom održavanja dviju zajedničkih vježbi inženjerijskih postrojbi američke vojske i 33. inženjerijske brigade HV-a od početka travnja ove do lipnja iduće godine pod nazivom “Adriatic Phiblex”.
Prva vježba, svojevrsni pilot-projekt američke i hrvatske vojske, održat će se u travnju ove godine kad će u Slunj stići prethodnica od nekoliko desetaka američkih vojnika. Amerikanci će 70.000 USD uložiti u materijal za obnovu infrastrukture smještajnih objekata kod Slunja, na području G-dijela vojnog poligona blizu tenkovskog strelišta gdje su i crpke za benzin i trafo-stanice.
U proljeće iduće godine, između travnja i lipnja, poligon na Slunju postat će veliko gradilište. Dotad će se uložiti 450.000 američkih dolara, a adaptirat će se i smještaj za časnike, vojnike i žene, budući da su znatan dio američke vojske žene. Projekt bi se realizirao u D-zoni vojnog poligona i njime bi Amerikanci umjesto postojećeg 60-tonskog Čičina mosta postavili 100-tonski betonski most, kako bi američki tenkovi mogli prelaziti preko Mrežnice.
Vrlo važna 2004. godine bit će i izgradnja utovarno-istovarne rampe na željezničkoj postaji u neposrednoj blizini poligona Vojnovac. Nakon toga vojni konvoji teškog topništva i tenkova iskrcani u riječkoj luci neće više prolaziti cestom do Slunja i tako gušiti promet nego će se prevoziti željeznicom do Vojnovca, a potom obnovljenim cestama do strelišta na poligonu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika