Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Nacionalova redakcija

RADIKALI U IMOTSKOM

Pašalić povezan s Čondićima

Protest četvorice razriješenih djelatnika Ministarstva obrane zaključala u Imotskom u službene prostorije – kao i protestni skupovi koji su potom uslijedili – nije ni slučajno, ni spontano informacija je kojom raspolaže redakcija Nacionala. Iako je u prvom planu počasni pukovnik Mirko Čondić i Stožer za obranu digniteta Domovinskog rata, iza svega stoji Hrvatski blok Ivića Pašalića.
U njegovim redovima sve je više bivših djelatnika tajnih službi te aktivnih i umirovljenih časnika HV-a. Oni destabiliziraju demokratsku vlast tako da bi se u predizbornoj kampanji Pašalić prikazao kao jedini zaštitnik dragovoljaca i Domovinskog rata. U imotskim događajima ulogu je veze između djelatnika Ureda za obranu i Stožera odigrao umirovljeni pukovnik HV Mirko Klarić, dopredsjednik Stožera, bivši zapovjednik jedne od pričuvnih brigada HV i HDZ-ov vijećnik Splitsko-dalmatinske županije. Bivšem električaru Klariću, umirovljenu s visokim činom i povlasticama, pripremanje i vođenje ovakvih operacija omogućuju aktivni časnici HV-a. Među njima istaknuto mjesto ima brigadir Ivan Beljan, donedavno pomoćnik za personalne poslove u Zapovjedništvu HRM. Beljan navodno već nekoliko godina izravno sudjeluje u svim aktivnostima Stožera i izravno je povezan s brigadirom Vladom Čondićem, smijenjenim načelnikom Personalne uprave Ministarstva obrane, sada zamjenikom Zapovjedništva za obuku.
Politički dio aktivnosti vodi bivši HDZ-ov saborski zastupnik Ivica Tafra. Događaje u Imotskom nije bilo teško pripremiti jer su svi – Čondići, Klarić i Beljan – iz Imotske krajine. Zanimljivo je da unatoč trudu umirovljenog admirala Davora Domazeta događaji u Imotskom nisu uspjeli predstaviti HIP Miroslava Tuđmana kao idejnog začetnika i podupiratelja čitave operacije. Grupa oko Pašalića, zahvaljujući iskustvu stečenom u HV-u, bila je brža i spretnija.

Vezane vijesti

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak priznao je danas da je on pozvao Ivića Pašalića na izbornu skupštinu tog ogranka, te ocijenio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika