Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Smrtonosna upala pluća ili biološki rat?

Prof. dr. sc. Miroslav Lisić: "U Hrvatskoj zasad nema razloga za paniku zbog SARS-a"Prof. dr. sc. Miroslav Lisić: "U Hrvatskoj zasad nema razloga za paniku zbog SARS-a"“U Hrvatskoj zasad nema razloga za paniku zbog SARS-a, sindroma atipične zarazne upale pluća, ali svaka država koja drži do zaštite svojih građana mora poduzeti mjere prevencije. Klinika za infektivne bolesti podigla je stupanj pripravnosti i pripremila mjesto za izolaciju za eventualno zbrinjavanje oboljelih. Dok ne znamo što je uzročnik, nema ni preciznih i sigurnih mjera zaštite. Zasad je u slučaju SARS-a poznato jedino da je to agens koji napada respiratorni trakt, ali ne zna se je li posrijedi virus ili bakterija”, izjavio je za Nacional prof. dr. sc. Miroslav Lisić, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Atipična smrtonosna upala pluća, koja se u kratkom roku iz jugoistočne Azije munjevito proširila na ostatak svijeta – u razmaku od samo nekoliko dana od nje je umrlo devet ljudi, a u više zemalja otkriveno je više od 150 zaraženih – ovih je dana zabrinula domaću i svjetsku javnost. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na opasnost od širenja SARS-a, zbog čega su u svim zračnim lukama proglašene mjere opreza i uvedeni sanitarni pregledi.

Prvi prijenosnici bolesti otkriveni su u Kanadi i SAD-u, a oba slučaja povezuju isti simptomi, teške respiratorne smetnje i Azija kao mjesto oboljenja. Bolest je potom izbila i u Hong Kongu, Kini, Filipinima, Tajlandu, Vijetnamu, Indoneziji, a jedan je pacijent sa sličnim simptomima hospitaliziran i u Ljubljani. Od SARS-a je umrlo devet ljudi: majka i sin koji su doputovali u Kanadu iz azijskih zemalja, liječnik iz Singapura koji je putovao u New York zadržan je u karanteni u Frankfurtu, a najdrastičniji slučaj zaraze dogodio se u Hong Kongu. Ondje je preminuo američki biznismen koji se navodno zarazio na poslovnom putovanju u Šangaju, ali su ga simptomi počeli mučiti u Hanoju u Vijetnamu, gdje je zarazio 26 bolničkih djelatnika. Kad mu se stanje pogoršalo, prebacili su ga u Hong Kong, a nakon njegova dolaska u bolnicu još 29 djelatnika oboljelo je od atipične upale pluća, a dvoje ih je u životnoj opasnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija i Centar za nadzor zaraznih bolesti u Atlanti intenzivno dijagnosticiraju uzročnika zaraze i smatraju da je posrijedi virus gripe, ali ne isključuju ni druge moguće uzročnike. SARS po simptomima podsjeća na gripu, ali se od nje razlikuje po tome što su respiratorni problemi opasniji i teži.

“Teški akutni respiratorni sindrom očituje se temperaturom višom od 38 stupnjeva, kratkoćom daha, otežanim disanjem, suhim kašljem, grloboljom… Dimenzije epidemije u ovakvim su slučajevima nepredvidljive. Liječnici već 19 godina očekuju da će virus gripe mutirati. Zasad nema potvrde da se radi o tome, ali kako se virus te teške gripe javlja baš u Aziji, to je razlog za sumnju da se radi o težem obliku virusa gripe, ali sve dok se ne utvrdi točan uzrok nije isključena ni mogućnost biološkog oružja.”, izjavio je prof. Lisić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika