Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Nacionalova redakcija

RATNI ZLOČINI

Pozadina novih zahtjeva iz Haaga

Dio nalaza privremene upraviteljice Hercegovačke banke koji pokazuje da su dionice hercegovačkih franjevaca u toj banci plaćene hrvatskim novcem preko Privredne banke ZagrebDio nalaza privremene upraviteljice Hercegovačke banke koji pokazuje da su dionice hercegovačkih franjevaca u toj banci plaćene hrvatskim novcem preko Privredne banke ZagrebNedavni zahtjev glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte da joj se izruče dokumenti o poslovanju Privredne banke Zagreb s Hercegovačkom bankom i “nekim pravnim i fizičkim osobama iz BiH” potvrđuje da bi u Hrvatsku iz Haaga uskoro mogle stići i prve optužnice protiv političara odgovornih za hrvatsko-muslimanski rat u BiH. PBZ zasad odbija ustupiti tražene dokumente, pozivajući se na čuvanje bankarske tajne, iako je to bila glavna financijska institucija za transfer hrvatskog novca u Hercegovinu.

Zahtjev haaškog tužiteljstva za tim dokumentima po svemu sudeći motiviran željom da se i tehnički dokaže politička odgovornost vodstva HDZ-a za destabilizaciju BiH i nakon kraja hrvatsko-muslimanskog rata 1993. Da bi istraga haaških istražitelja mogla poći tim smjerom, najbolje pokazuje privremeni izvještaj Toby Robinson, upraviteljice Hercegovačke banke. Ona je napisala da je pronašla “dokaze da su banku njeni dioničari koristili za pokušaj da se nezakonitim sredstvima izmijeni Ustav BiH.”

PBZ je kao tehnički posrednik sudjelovao već pri uplatama temeljnog kapitala banke u prosincu 1997. Hercegovačka franjevačka provincija, koja je sudjelujući u vlasništvu Hercegovačke banke sudjelovala u pljački novca hrvatskih poreznih obveznika, platila je svoje dionice u toj banci 24. prosinca 1997. “Dana 23. prosinca 1997. kunski račun Hercegovačke franjevačke provincije na ZAP-u je odobren za iznos od 1.757.800 kuna (protuvrijednost 500.000 maraka). Ta su sredstva došla s računa HVO-a kod Hrvatske banke. Priljevi na računu HVO-a koji su omogućili tu uplatu došli su iz Hrvatske i bili upućeni preko Privredne banke Zagreb. To su bili polozi od 40, 15 i 20 milijuna kuna koji su izvršeni 4., 17. i 19. prosinca 1997.”, stoji u izvješću Toby Robinson.

Iz toga se vidi da je samo na jedan račun HVO-a kod Hrvatske banke iz PBZ-a u prosincu 1997. uplaćeno 75 milijuna kuna. Na isti način gotovo istog dana s tog računa HVO-a izdvojeno je dodatnih 500.000 maraka za plaćanje jednog dijela dionica koje je u Hercegovačkoj banci imala tvrtka Primus AD/Soko Vit, a jednakom tehnologijom izdvojeno je i 500 tisuća maraka za plaćanje dionica koje je u Hercegovačkoj banci imala tvrtka Gratex GTMP iz Tomislavgrada.

Opisane transakcije pokazuju da je dio novca hrvatskih poreznih obveznika na kraju potrošen nenamjenski. Međutim, haaški istražitelji dokumentaciju PBZ-a ne traže kako bi dokazali nezakonitosti u poslovanju, nego najvjerojatnije kako bi rekonstruirali koji su istaknuti članovi HDZ-a zahvaljujući svojim tadašnjim položajima naređivali transfer novca koji je prema nalazu privremene upraviteljice Hercegovačke banke služio za nezakonitu promjenu ustava susjedne države. Ako je to točno, u neugodnoj situaciji mogao bi se naći i današnji čelnik PBZ-a Božo Prka, koji je uoči odlaska na svoju današnju funkciju bio ministar financija.

Vezane vijesti

Prcino priznanje presudilo je Anti Jelaviću

Prcino priznanje presudilo je Anti Jelaviću

Miroslav Prce, bivši ministar obrane Federacije BiH i bliski suradnik Ante Jelavića, nekadašnjeg čelnika HDZ-a BiH, prošlog je tjedna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika