Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

AFERA

Srpski špijuni pobjegli iz Hrvatske

MIRKO ŠAROVIĆ vjerojatno će biti smijenjen zbog  špijunske  afere
MIRKO ŠAROVIĆ vjerojatno će biti smijenjen zbog špijunske afere Špijunski 410. centar Vojske Republike Srpske na trećem katu Narodne skupštine u Banjoj Luci nije prisluškivao komunikacije vojnog i političkog vrha Republike Hrvatske nego je prema Hrvatskoj djelovao putem špijunskih mreža, doznaje Nacional iz izvora bliskih međunarodnoj zajednici u Bosni i Hercegovini. U špijunske su mreže protiv Republike Hrvatske bili uključivani većinom Banjolučani sa stalnim ili privremenim boravištem u Zagrebu i okolnim mjestima, vlasnici zagrebačkih lokala, umirovljeni oficiri JNA, odnosno osobe koje su, s obzirom na širok krug poznanstava u braniteljskoj populaciji, aktivnim hrvatskim vojnicima i časnicima, te osobama bliskim hrvatskim političkim strukturama, mogle prikupiti znatan broj obavještajnih informacija za potrebe vojnog i političkog vrha RS-a, a time i Vojske Jugoslavije koja je financirala troškove održanja operativnih obavještajnih veza u Hrvatskoj, o čemu je bio obaviješten i bivši predsjednik RS-a Mirko Šarović.
Špijunska mreža
Nakon što su potkraj prošlog tjedna obznanjeni skandalozni rezultati SFOR-ova pretraživanja dokumentacije 410. obavještajnog centra VRS-a, provedenog 7. ožujka ove godine, reagirale su i hrvatske tajne službe. Doduše, s popriličnim zakašnjenjem, budući da je špijunsku mrežu RS-a u Hrvatskoj odmah nakon pretraživanja i zapljene kompletne dokumentacije 7. ožujka, o izvorima, agentima i tajnim operacijama u Hrvatskoj, njen matični centar u Banjoj Luci upozorio da bi zaplijenjeni dokumenti mogli završiti i u hrvatskoj obavještajnoj zajednici, te je po naputku iz Banje Luke brzo reagirala. Informatori su većinom napustili Hrvatsku, a oni koji su ostali nastoje prikriti svaki trag koji bi ih kompromitirao.
Premda hrvatska strana još nije dobila dokumentaciju o špijunskim aktivnostima VRS-a na svom teritoriju, mjere koje su poduzele Protuobavještajna i Vojnosigurnosna agencija Republike Hrvatske na čelu s ravnateljima Franjom Turekom i brigadnim generalom Gordanom Čačićem vrlo su opsežne. Rekonstruiraju se i analiziraju svi podaci koje je u posljednjih nekoliko godina prikupio 410. OC u Banjoj Luci. Pomno se istražuje ustroj centra jer je funkcionirao na isti način kao i bivši obavještajni centri JNA u Hrvatskoj potkraj 80-ih, a detaljno se istražuju i prelasci državne granice prema Republici Srpskoj u posljednjih nekoliko mjeseci s posebnim osvrtom na posljednjih mjesec dana, od trenutka kad je zaplijenjena dokumentacija.

Vezane vijesti

Minhenski Bayern na meti DDR-ovih špijuna

Minhenski Bayern na meti DDR-ovih špijuna

DDR-ovo Ministarstvo za državnu sigurnost (MfS) je redovito i sustavno nadziralo Bayern na svim gostovanjima u komunističkoj zemlji. To u svom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika