Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

HRVATSKA JAVNOST

Pesimistični građani misle da žive lošije nego u vrijeme HDZ-a

Suprotno službenim statistikama koje govore o značajnih 5,2 posto rasta bruto nacionalnog proizvoda i permanentnom padu nezaposlenih, čini se da većina hrvatskih građana misli kako stvari u zemlji idu u pogrešnom smjeru. Njihove pesimistične prognoze potvrdili su i rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnijenja koje je na uzorku od 1700 građana provela agencija Puls.
Opće mišljenje oslikava odgovor po kojem čak 68 posto smatra da stvari u Hrvatskoj kreću u pogrešnom smjeru, a malih 22 posto smatra suprotno. Usporedbe radi, javnost je nakon smjene HDZ-a 2000. bila višestruko optimističnija – tada je čak 57 posto vjerovalo u prosperitet, a pesimista je bilo samo jedna trećina. Čak 44 posto građana odgovara da imaju slabiji standard nego 3. siječnja 2000. a njih 55 posto misli da vlast u tri godine nije učinila ništa dobro. Golemih 99 posto ispitanika smatra kako je rješavanje nezaposlenosti glavno političko pitanje kojim bi se trebale baviti stranke, a iza toga slijede gospodarski rast, suzbijanje korupcije i zaštita ljudskih prava. Zbrku izaziva podatak da Hrvati najmanju važnost pridaju povratku srpskih izbjeglica, boljem odnosu s Haagom, dakle ključnim temama ljudskih prava.
Unatoč tomu dvije trećine smatraju da Hrvatska treba nastaviti surađivati s Haaškim sudom, a samo 14 posto misli da treba prekinuti bilo kakve odnose. Da je na djelu gospodarski izolacionizam, pokazuje brojka od 73 posto protivnika privatizacije Ine i drugih državnih tvrtki, dok ih istodobno 76 posto želi privlačenje stranog kapitala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika