Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Nacionalova redakcija

KRŠENJE ZAKONA

Milan Bandić spasitelj Josipa Radeljaka

JOSIP RADELJAK ima moćne zaštitnike u politiciJOSIP RADELJAK ima moćne zaštitnike u politiciZaslugom dogradonačelnika Milana Bandića biznismen Josip Radeljak na najboljem je putu da naknadno legalizira sve svoje nezakonite stambene fantazije na sedmom katu u središtu Zagreba na Trgu Petra Preradovića 5: temeljito preuređenje nekoć malog stana od 44,13 četvornih metara, u kojemu su godinama živjeli supružnici Balenović koje je Radeljak u zamjenu za stan smjestio u skromnu garsonijeru u Pojatnom, te njihov stan obnovio i proširio za dodatnih 24,61 četvornih metara na zajedničkoj terasi koja pripada svim suvlasnicima. Unatoč tomu što je još prošlog proljeća Građevinska inspekcija Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdala rješenje u kojemu se naređuje da se u roku od 15 dana uspostavi prvotno stanje na sedmom katu zgrade jer se rekonstrukcija izvodi bez građevinske dozvole, Radeljakova divlja investicija u zgradi zaštićenoj kao spomenik kulture, umjesto da se pričeka ishod sudskih postupaka koje su protiv Radeljaka pokrenuli stanari, sada uz Bandićev osobni trud, postaje zakonita nastamba.
Bandić je sazvao sastanak na kojemu su uz glavnog investitora Josipa Radeljeka i arhitekta Nikolu Filipovića prisustvovali i pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir te Slavko Dakić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet.
Lokacijska dozvola
Tema tog neformalnog kružoka bila je posvećena tomu kako da se pronađe formula po kojoj bi dosadašnje Radeljakove nezakonitosti dobile zakonsko pokriće. A formula je da se nezakonita stambena gradnja proglasi zimskim vrtom. Bandićeve instrukcije 23. siječnja rezultirale su suglasnošću Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode s prijedlogom “korekcija izvedenog stanja adaptacije stana i dogradnje zimskog vrta”. Na temelju te suglasnosti koja je izdana unatoč tomu što su gradske službe obaviještene da se zbog protuzakonitih malverzacija Josipa Radeljaka vode sudski procesi i prije nego što je Radeljak napravio obećane korekcije 10. ožujka Dakićev ured izdao je lokacijsku dozvolu. U tim se dozvolama, a one su nužne za dobivanje građevinske dozvole, Radeljakova krađa zajedničke terase i pretvaranje u privatni stambeni prostor opasan golemom staklenom stijenom proglašava “adaptacijom stana i dogradnjom zimskog vrta”.
Lokacijska dozvola šokirala je Radeljakove susjede. Iznenađenje je utoliko veće što gradske službe znaju da se zbog Radeljakovih manipulacija i malverzacija vode postupci na sudu, o čemu svjedoči i privremena mjera što ju je Općinski sud izdao još 30. listopada 2002., a kojom se zahtijeva obustava svih građevinskih radova. Činjenica je, međutim, da je i ta privremena mjera “zakasnila”, odvjetnici su je tražili u svibnju, a ona je donesena pet mjeseci poslije, kad je Radeljak svoje stambene ideje već realizirao.
Nepoštovanje zakona
Iznenađeni su bili i Nacionalovi novinari kad su dobili odgovor od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Premda u suglasnosti što su je izdali ni jednom riječju ne spominju nepoštovanje zakona, kao ni to da su “izvedeni radovi protivni načelima službe zaštite”, suočeni s pitanjem o vlastitoj odgovornosti, u dopisu Nacionalu doslovce piše: “Izvedeni radovi na terasi sedmog kata u cijelosti su bespravni”. Nema, doduše, odgovora na pitanje zašto su onda blagoslovili i omogućili da se legalizira sve ono što je Radeljak na sedmom katu napravio golom silom.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika