Objavljeno u Nacionalu br. 387, 2003-04-15

Autor: Nacionalova redakcija

ZRINJEVAC

Tajni dogovor o preustroju Ministarstva vanjskih poslova

IVANA ŠIMONOVIĆA u diplomaciji doživljavaju kao predstavnika HNS-a
IVANA ŠIMONOVIĆA u diplomaciji doživljavaju kao predstavnika HNS-a Ministar vanjskih poslova Tonino Picula, pomoćnik Ivan Šimonović i njihovi najbliži suradnici iznijeli su na sastanku na Plitvicama novu organizaciju rada hrvatske diplomacije. Sastanak je u tajnosti održan prije dvadesetak dana i rezultirao je novim ustrojem Ministarstva vanjskih poslova koje će ubuduće imati nekoliko novih uprava, a time i najmanje još tri pomoćnika ministra.
Nove uprave
Piculin plan podrazumijeva zadržavanje nekoliko postojećih uprava kao što su uprave za Europu, multilateralu, analitiku i promociju, međunarodnopravne i konzularne poslove te sigurnost i komunikacijske sustave. Novost su najmanje dva nova upravna odjela, prvi, koji će se baviti susjednim zemljama, te Uprava za gospodarsku diplomaciju. Uprava za susjedne zemlje ima dva odjela – za istočne i za zapadne države s kojima graniči Hrvatska, a u gospodarskoj upravi trebaju također postojati dva odjela, za bilateralu te za gospodarske organizacije i integracije.
Jedna od najzanimljivijih novosti odnosi se na znatno kadrovsko proširenje kabineta Tonina Picule. Bude li usvojen koncept dogovoren na Plitvicama, organizirat će se tri nova odjela koji će biti pod njegovim izravnim vodstvom.
Riječ je o Samostalnom odjelu za obradu političke dokumentacije (IKOS) te Samostalnom odjelu za unutarnji nadzor službe vanjskih poslova. Alternativni prijedlog obuhvaća i osnivanje Samostalnog odjela za međunarodnopravne poslove, ali za njegovo osnivanje još nije postignut konsenzus. No bude li usvojen ovaj organizacijski prijedlog, gotovo je sigurno da će šefovi samostalnih odjela također biti promaknuti u pomoćnike ministra. Da postoji značajna opasnost od birokratiziranja diplomacije, potvrđuje podatak kako Piculina ekipa pokušava trajno zaposliti 120 osoba koje su na određeno vrijeme primljene u diplomatsku službu. Kako njihovi trogodišnji ugovori u većini slučajeva istječu ove godine, čime im prestaje i staž u Ministarstvu, želi ih se trajno preuzeti unatoč zakonskoj zabrani zapošljavanja novih ljudi u državnoj upravi.
Ivan Šimonović i Darko Bekić
Osim toga izvori bliski Vladi potvrdili su za Nacional da je MVP samo jedno od brojnih ministarstava koja će idućih nekoliko mjeseci biti transformirana. Cijeli posao trebao bi biti završen prije jeseni, kad će biti održani parlamentarni izbori.
Šimonović se svakako nakon povratka iz Amerike potvrdio kao najbliži Piculin suradnik. Nedavno je procurila informacija da je tako učvršćen odnos na relaciji SDP – HNS, jer je Šimonović posljednjih mjeseci u vrlo bliskim odnosima s vodećim ljudima Hrvatske narodne stranke. Šimonović je dugogodišnji hrvatski veleposlanik pri UN-u u New Yorku i slovi kao jedan od vodećih eksperata u hrvatskoj diplomaciji. HNS-u je sve bliži i pomoćnik za analitiku Darko Bekić, donedavni veleposlanik u Portugalu.

Vezane vijesti

Kongo u rukama gospodara rata

Kongo u rukama gospodara rata

Jedini način da se uđe u Shabundu ili iziđe iz nje jesu pješačenje 350 km kroz džunglu do Bukavua ili let. Tamošnji stanovnici nemaju novca za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika