Objavljeno u Nacionalu br. 389, 2003-04-29

Autor: Nacionalova redakcija

BANDIĆ vs. LIJEČNICI

Smjene vrijedne 8.000.000 eura

LJUBO PAVELIĆ tvrdi da ga je Bandić smijenio jer nije želio vratiti Asima Kurjaka na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju
LJUBO PAVELIĆ tvrdi da ga je Bandić smijenio jer nije želio vratiti Asima Kurjaka na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju “Korektno sam radio svoj posao, savjest mi je čista i mogu u miru otići s mjesta predsjednika Upravnog vijeća bolnice Sv. Duh. Vjerojatno je dogradonačelnik Milan Bandić mojom smjenom sada samo “odradio” svoj stari plan: da na ključnim mjestima ima ljude koje će moći kontrolirati i koji mu se neće suprotstavljati, kao što sam ja to učinio kad me je prije nekoliko mjeseci nazvao i prijetio mi smjenom ako ga ne poslušam i ne vratim prof. Asima Kurjaka na mjesto predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo. Prof. Kurjaku je, osim što je odstupio s tog mjesta zbog istrage o smrti rodilje Dragice Ivankić, mandat već bio istekao. Usto, bio je tek jedan od kandidata, pa nije bilo razloga da ga se posebno tretira u odnosu na ostale kolege, to više što je njegov rad već godinu dana predmet policijske istrage.”
Prijetnje smrću
Tako je novinarima Nacionala prof. dr. Ljubo Pavelić – koji je u siječnju Državnom odvjetništvu prijavio anonimne prijetnje smrću – objasnio zašto ga je prošle srijede smijenilo zagrebačko Gradsko poglavarstvo. Na Pavelićevo mjesto Bandić i njegova desna ruka Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, instalirali su ljude od svog povjerenja – prof. Mladena Belicza, patologa u Bolnici ŇSestre milosrdniceÓ i prof. Ivana Kuvačića, predstojnika Klinike za ženske bolesti u Petrovoj kao člana UV-a.
Asim Kurjak
Kuvačić je za vrijeme istrage o smrti rodilje Dragice Ivankić bio jedan od stručnjaka koji su dali bezrezervnu podršku Kurjaku i potpisali da nije počinjen medicinski propust.
Dosad ni Bandić ni Šostar nisu javnosti ponudili ni jedno suvislo objašnjenje zašto su smijenili Pavelića. Dapače, Šostar je o Pavelićevim stručnim referencama govorio u superlativima. Stoga razloge prevrata treba tražiti prvenstveno u političkoj kombinatorici, a ne profesionalnim motivima. Bandić je mjesecima pokušavao obistiniti svoje prijetnje, ali se tomu oštro protivila gradonačelnica Vlasta Pavić, pozivajući se na Statut koji dopušta smjenu predsjednika UV-a samo u slučajevima lošeg vođenja bolnice, rada protiv interesa bolnice ili ako dva puta zaredom nije prisustvovao sjednici UV-a. Kad Paveliću ništa od toga nisu mogli dokazati, Bandić i Šostar otišli su tako daleko da su prije dva tjedna na sjednici Poglavarstva odlučili da mogu mijenjati sastav upravnih vijeća bez ikakva obrazloženja. Da bi njihovo kadroviranje bilo manje sumnjivo, Pavelića su, prije nego što mu je istekao mandat, smijenili u paketu s još šest predsjednika UV-a.
Izraelski projekt
Upućeni tvrde da je posrijedi ne samo osobni obračun zbog sudbine prof. Kurjaka nego i kontrola nad tzv. Izraelskim projektom. To je naziv za investiciju vrijednu 8 milijuna eura kojom bi se na Svetom Duhu u suradnji s izraelskim strateškim partnerom izgradio ultramoderan medicinski centar. Bandić u ime Grada Zagreba kao vlasnika bolnice već šest mjeseci bojkotira projekt jer je dogovoren mimo suparničkog medicinsko-političkog lobija u kojemu glavnu riječ vode dr. Zvonimir Šostar i dr. Josip Čulig, savjetnik potpredsjednika Vlade Ante Simonića, obojica Bandićevi ljudi.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika