Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Nacionalova redakcija

TRAJEKTNA LUKA SPLIT

Nove kaznene prijave protiv Branka Grgića i Nadana Vidoševića

NADAN VIDOŠEVIĆ predsjednik HGK-a također je predmet istrageNADAN VIDOŠEVIĆ predsjednik HGK-a također je predmet istrageRadnici Trajektne luke Split koje zastupa Ante Jurić podnijeli su prije nekoliko dana Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv Branka Grgića, ravnatelja splitske lučke uprave, Nadana Vidoševića, šefa Hrvatske gospodarske komore, i Jadranke Radovanić, šefice splitske gospodarske komore. Radnici Trajektne luke Split u prijavi navode kako Grgić više od tri godine ignorira njihov zahtjev za davanjem tzv. prvenstvene koncesije u trajanju od 12 godina, na što oni imaju pravo prema Zakonu o morskim lukama.
Koncesija bi tom poduzeću omogućila obavljanje najvećeg dijela lučkih poslova, a zakon je predviđa kao svojevrsnu odštetu, jer ta tvrtka, koja je nekoć bila u državnom vlasništvu, u svoje vlasništvo nije mogla unijeti ništa što je gradila na pomorskom dobru. U prijavi se navodi kako Grgić namjerno odugovlači s davanjem koncesije kako bi protupravno pribavio imovinsku korist lučkoj upravi kojoj je na čelu, ali i nekim drugim osobama. Primjerice, oštećeni tvrde da je Grgić isprva bez ikakvog javnog natječaja posao naplate parkiranja u luci dao tvrtki “T Point”, a potom nakon natječaja i tvrtki “Split parking” koja uopće ne zadovoljava uvjete za natjecanje.
Po njima se nije smio raspisivati nikakav natječaj, jer te poslove na temelju prvenstvene koncesije treba obavljati Trajektna luka Split. U prijavi se navodi kako je “Split parking” u vlasništvu Igora Lučića, inače rođaka Nadana Vidoševića (on i Vidošević oženili su se dvjema sestrama). Oštećeni tvrde i kako su po svemu sudeći baš radi davanja takvih poslova Vidošević i Grgić blokirali izbor Ante Jurića u Upravno vijeće Lučke uprave Split, te umjesto njega u to tijelo protivno zakonu imenovali Jadranku Radovanić. Posebno teške optužbe oštećeni iznose na račun Hrvatske gospodarske komore, kojoj je Vidošević na čelu. Umjesto da arbitrira u sporovima između svojih članova i poštuje hrvatske zakone, HGK u Upravno vijeće imenuje sama sebe, izravno kršeći niz zakona, suprotno svrsi svog postojanja. Oštećeni tvrde da su Grgić, Vidošević i Radovanić počinili više kažnjivih djela nesavjesnoga gospodarskog poslovanja, zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, prijevara, krivotvorenja isprava te nesavjesnog rada u službi.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika