Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Nacionalova redakcija

SAVJET HNB-a

Kontroverzno izvješće protiv Rohatinskog

Željko Rohatinski, guverner HNB-aŽeljko Rohatinski, guverner HNB-aHrvatska narodna banka izdala je 14. svibnja priopćenje sa sjednice svog Savjeta koje kompromitira guvernera Željka Rohatinskog, s čijim je navodno fantastičnim ostvarenjima javnost nedavno bila upoznala Hrvatska televizija opsežnim prilogom u središnjem Dnevniku. U njemu stoji kako je u upravljanju međunarodnim pričuvama Narodna banka zbog pada dolara, na koji otpada trećina tih pričuva, ostvarila gubitak od 597 milijuna kuna.
No ugledni financijski stručnjaci Nacionalu su objasnili da je to objašnjenje nelogično, jer su dvije trećine međunarodnih pričuva u eurima, koji je rastao, pa se sukladno tomu na temelju druge dvije trećine hrvatskih međunarodnih pričuva morao ostvarivati dobitak. Zato je posve nejasno otkud Narodnoj banci gubitak od čak 597 milijuna kuna, koji se pokrio iz općih pričuva središnje banke. Isti krugovi tvrde kako taj podatak vrlo jasno pokazuje da Narodna banka vrlo loše upravlja deviznim pričuvama, o čemu je Nacional više puta pisao. Oni tvrde kako je krivnja aktualnoga guvernera i to što se ti gubici, kada ih nesposobna uprava već stalno ostvaruje, nisu ograničili prikladnom primjenom metode tzv. currency hedginga.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika