Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Nacionalova redakcija

MONTE CARLO

Janica Kostelić ponovno u svjetskoj sportskoj eliti

Janica KostelićJanica KostelićKao i svakog svibnja, tako je i ovih dana Monte Carlo sportsko središte svijeta. Multinacionalne kompanije DaimlerChrysler i Richemont, koje su utemeljile Laureus, nagradu za najbolje sportaše svijeta, priznanja će dodijeliti po uzoru na Oscare. Najbolje sportaše svijeta za nagradu kandidiraju sportski novinari – po pet kandidata u pet konkurencija – između kojih 41 član Akademije Laureus između tih kandidata proglasi najboljeg sportaša i najbolju sportašicu svijeta, najbolju sportsku momčad, najboljeg povratnika i najveću nadu. Članom Akademije mogu postati samo najveće svjetske sportske legende i to nakon što se prestanu profesionalno natjecati.
Ivaniševićev trijumf
Među njima su motociklist Giacomo Agostini, nogometaši Pele, Bobby Charlton i Franz Beckenbauer, tenisači Boris Becker, Ilie Nastase i John McEnroe, atletičari Michael Johnson, Kip Keino, Naswel El Moutawakel, Sebastian Coe, Sergej Bubka, Daley Thompson, gimnastičarka Nadia Comaneci, plivači Dawn Faiser i Mark Spitz, skijaši Alberto Tomba i Franz Klammer.
Prve statue Laureus dodijeljene su 2000. američkom igraču golfa Tigeru Woodsu i atletičarki iz SAD-a Marion Jones. Najbolja je momčad bio Manchester Uniteda, najbolji mladi sportaš Sergio Garcia, a najbolji povratnik američki biciklist Lance Armstrong. Godinu dana kasnije ponovno trijumfiraju Amerikanci: Tiger Woods kao najbolji sportaš i Jennifer Capriati kao najbolja povratnica. Australska atletičarka Cathy Freeman bila je najbolja sportašica, a ruski tenisač Marat Safin za najveću sportsku nadu. Automobilitički šampion Michael Schumacher proglašen je 2002. najboljim sportašem, a tenisačica Jennifer Capriati za najbolju sportašicu.
Prošle je godine u Monte Carlu trijumfirao Goran Ivanišević: spektakularna pobjeda na Wimbeldonu donijela mu je naslov najuspješnijeg povratnika na sportske terene.
Da se u svijetu i među članovima sportske akademije Laureus visoko cijene sjajni sportski rezultati Janice Kostelić, pokazalo se prošle godine kada je bila pozvana kao specijalan gost – pojavivši se na svečanoj dodjeli nagrada s četiri olimpijske medalje oko vrata bila je burno pozdravljena.
Mali sport
Jedan od vodećih ljudi Akademije Laureus izjavio je za Nacional: ako ove godine Janica ne uspije, činjenica da je već dva puta bila u najužem izboru, sasvim će sigurno presuditi sljedeći puta. U trećem pokušaju nitko je neće moći zaobići. Unatoč toga što je skijanje mali sport, Janica Kostelić prevelika je sportašica da bi se njene rezultate moglo dugo ignorirati.

p1: JANICA KOSTELIĆ, hrvatska skijašica, konkurira za sportašicu godine
p2: RONALDO, nogometaš iz Brazila, glavni je kandidat za muškog Laureusa

RICHEMONT I DAIMLER CHRYSLER
Utemeljitelji nagrada laureus

Najzaslužniji su za utemeljenje svjetskih sportskih nagrada Laureus Johann Rupert, predsjednik Richemonta, najveće svjetske kompanije za proizvodnju luksuznih artikala i Čedo Komljenović, fotograf i menadžer. Njih su dvojica u razgovoru došli do ideje da organiziraju uvođenje istinske globalne sportske nagrade. Nakon što je Čedo Komljenović predložio da se u projekt uključi i automobilski gigant Daimler Chrysler, ubrzo je došlo do realizacije te ideje. Utemeljene su tri organizacije: Laureus World Sports Awards, koja organizira izbor najboljih sportaša godine, zatim Laureus World Sports Academy, koja bira sportaša godine i vodi promotivne akcije po svijetu te Laureus Sports for Good Foundation, dobrotvorna organizacija koja pomaže širenje sporta u siromašnim zemljama. Organizacija dodijele nagrada svake godine u Monte Carlu stoji oko 20 milijuna eura, no zarada je neusporedivo veća: budući da je riječ o neprofitnim organizacijama, sav novac ulaže se u dobrotvorne svrhe.

p1: ČEDO KOMLJENOVIĆ, menadžer
p2: JOHANN RUPERT, direktor Richemonta sa suprugom Gaynor

Vezane vijesti

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Austrijska skijašica Michaela Kirchgasser pobjednica je posljednje slalomske utrke Svjetskog kupa u Schladmingu, dok je Amerikanka Lindsey Vonn… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika