Objavljeno u Nacionalu br. 393, 2003-05-27

Autor: Nacionalova redakcija

SPLIT

Smijenjeni zapovjednici Paukova odgovorni za krađu oružja

BRIGADIR MATE OBRADOVIĆ preuzeo je na sebe rješavanje kriminalnih aktivnosti na splitskom području
BRIGADIR MATE OBRADOVIĆ preuzeo je na sebe rješavanje kriminalnih aktivnosti na splitskom području Prošlotjedno otkrivanje pljačke 231 ubojitog i u europskim okvirima konkuretnog hrvatskog pištolja HS-95, doznaje Nacional, nije samo priznavanje postojanja organiziranog kriminala u Hrvatskoj vojsci nego i politički protest protiv profesionalizacije i preustroja unutar Splitskog korpusa. Smatra se da je otkrivanje tog kažnjivog djela upravo na početku predizbornog razdoblja dokaz nezadovoljstva desnice smjenama na čelu 4. gardijske brigade HV-a, prvenstveno odlaskom s dužnosti zapovjednika brigadira Zvonka Asanovića i suradnika, kao osoba bliskih Stožeru za obranu digniteta Domovinskog rata. Postoji i opravdana sumnja da su ukradeni pištolji s Dračevca većim djelom prošvercani na tržišta Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine.
Krađa pištolja
Nestanak oružja na Dračevcu utvrđen je nadzorom koji je ovaj put cjelovito i sustavno proveden u svim skladištima oružja i postrojbama Splitskog korpusa. Nakon što je imenovan zapovjednikom Splitskog korupusa, odluku o sustavnom nadzoru nad skladištima naoružanja donio je brigadir Mate Obradović, u sklopu mjera predviđenih preustrojem HV-a. Obradović, magistar znanosti, jedan je od najobrazovanijih časnika HV-a, koji je u vrlo kratkom vremenu uspostavio poljuljani zapovjedni autoritet u postrojbama na splitskom području, posebno u proslavljenoj ratnoj 4. gardijskoj brigadi. Krađa 231 pištolja iz skladišta 4. gardijske brigade otkrivena je upravo nakon stupanja na snagu mjera sustavnog nadzora skladišta oružja i početnih uspjeha u preustroju postrojbi i sustava HV-a na području Splita. Kako bi se kompromitirali preustroj i početni rezultati brigadira Obradovića i suradnika, saznanja i podaci o otuđivanju naoružanja namjerno su otkriveni, a podaci “servirani” službi nadzora.
Međutim, istraga je utvrdila da su pištolji ukradeni znatno prije preustroja i kadrovskih promjena na splitskom području, pa podmetanje nije dalo rezultata. Pri novom preustroju postrojbi na području odgovornosti Splitskog korpusa uočene su nepravilnosti u personalnom upravljanju, posebno u pojedinim segmentima vođenja i zapovijedanja unutar 4. gardijske brigade. Smijenjen je zapovjednik 4. gardijske brigade Zvonimir Asanović, po zanimanju patološki tehničar, za kojega se u MORH-u čulo da je, navodno, aktivno podržavao organizaciju protestnih skupova u Splitu i okolici te u samoj vojarni Dračevac. Prisjetimo se, u vojarni Dračevac, dok je Asanović bio zapovjednikom 4. gardijske brigade, izvrijeđan je i izviždan predsjednik Stipe Mesić.
Izgubljeni ugled
Uz Asanovića smjenjeno je i nekoliko njegovih pomoćnika. Umjesto Asanovića zapovjednikom 4. gardijske brigade postao je Blaž Beretin.
Iako je pod zapovjedništvom generala Damira Krstičevića 4. gardijska brigada postala simbolom otpora agresiji i zaštitnim znakom pobjedničke Hrvatske vojske, u poratnim godinama, politizacijom njenih redova, te uvlačenjem kriminalnih djelatnosti koje nisu na vrijeme sankcionirane, brigada je očito izgubila velik dio ugleda. Osim toga, 4. gardijska je potiho i sve više postajala logistikom Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata i drugih desnih skupina i udruga. Stoga nije čudo što su najagilniji čelnici Stožera, poput pukovnika Mirka Čondića i pukovnika Mirka Klarića, potekli upravo iz sastava 4. gardijske brigade.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika