Objavljeno u Nacionalu br. 399, 2003-07-08

Autor: Nacionalova redakcija

ŠIBENIK

HRM ostaje bez mogućnosti remonta

Uskoro se očekuje da većina brodova Hrvatske ratne mornarice, odnosno raketne topovnjače i patrolni čamci, ostanu bez mogućnosti popravka i remonta u Remontnom brodogradiliątu Šibenik, jedinom takve vrste u Hrvatskoj, ne promijeni li se nešto nabolje u odnosu Ministarstva obrane i Ministarstva prometa i veza spram spomenutog poduzeća, tvrdi u otvorenom pismu upućenom Nacionalu i ministrici obrane Željki Antunović jedan od vodećih stručnjaka šibenskog brodogradilišta inženjer Kazimir Pavlinović.
Brodogradiliąte ima motornu radionicu specijaliziranu za remont ruskih motora M-503 koji su ugrađeni kao pogonski strojevi u dva najnovija i najveća broda HRM-a : raketnu topovnjaču “Petar Krešimir IV.” (RTOP-11) i raketnu topovnjaču “Dmitar Zvonimir” (RTOP-12). Taj se tip motora na području Hrvatske ne može nigdje adekvatno održavati.
Osim tih brodova tu je i raketna topovnjača ”Šibenik”, gdje je pogonski kompleks sastavljen od MTU motora i Rolls Royce turbina, koji također nije u potpunoj operativnoj funkciji i koji se također može dovoljno kvalitetno održavati samo unutar Remontnog brodogradilišta, kao i četiri patrolna broda i ostali prateći brodovi HRM-a koji su se, prije Domovinskog rata a i posljednjih godina, održavali unutar tog brodogradilišta.
Remontno brodogradilište Šibenik nastalo je kao pravni slijednik Remontnog zavoda “Velimir Škorpik” koji je izgrađen za potrebe održavanja ratnih brodova bivše JNA. Remontni zavod svojedobno je zapošljavao više od tisuću ljudi i zavod je nakon ulaska broda u remont mogao obaviti popravke svih brodskih sustava.
Početkom Domovinskog rata radnici MTRZ-a “Velimir Škorpik” od JNA su oteli određen broj brodova koji su i sada temelj HRM-a. U prošlih 13 godina poduzeće je svedeno, zalaganjem sadašnje uprave, na samo 250 zaposlenih kojima plaće kasne tri mjeseca i više, upozorava Pavlinović.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika