Objavljeno u Nacionalu br. 456, 2004-08-10

Autor: Nacionalova redakcija

RAZMINIRANJE

ITF izbjegava neugodne odgovore

Jernej Cimperšek, donedavni šef ITF-a možda je bio prisiljen napustiti tu funkciju zato što se otkrilo da je ITF godinama izdašno financirao UNIPAK, tvrtku koju se sumnjiči za financiranje bijega Radovana Karadžića.Jernej Cimperšek, donedavni šef ITF-a možda je bio prisiljen napustiti tu funkciju zato što se otkrilo da je ITF godinama izdašno financirao UNIPAK, tvrtku koju se sumnjiči za financiranje bijega Radovana Karadžića.International Trust Fund, nevladina organizacija koju je u Sloveniji osnovao SAD da pomogne razminiranju u regiji, izbjegava objasniti je li i s koliko novca prošlih godina financirala firmu UNIPAK, koja je zbog sumnji u pomaganje Radovanu Karadžiću, najtraženijem svjetskom ratnom zločincu, nedavno stavljena na crne liste EU i SAD-a. Nacional je 16. srpnja ITF-u poslao pet pitanja o raznim načinima na koje je ITF najvjerojatnije pomogao tvrtki koju godinama vodi Radomir Kojić, čovjek od najvećeg povjerenje Radovana Karadžića, također na crnim listama EU i SAD-a. ITF je tri dana poslije Nacionalovu novinaru Berislavu Jeliniću poslao sljedeći odgovor: “Obavještavamo vas da smo primili vaša pitanja. S obzirom na vaše dosadašnje praćenje teme razminiranja u Hrvatskoj, pokazali ste da temi treba pristupiti detaljno i precizno… Zato vjerujemo da ćete prihvatiti naš poziv i posjetiti nas kako bismo vam predstavili svoj rad i što detaljnije odgovorili na vaša slana te moguća druga pitanja”, stoji u odgovoru ITF-a.
Posebno je zanimljivo da je ITF samo tri dana prije Nacionalu poslao posve drukčije intonirano pismo, koje je Nacional objavio u prošlom broju. U njemu ITF kritizira novinara Nacionala Berislava Jelinića, tvrdeći da je o ITF-u pisao nekorektno, ne poštujući novinarsku etiku. Jelinić je pisao o istrazi koju Državno odvjetništvo zbog sumnje u korupciju vodi protiv Damira Goršete, bivšeg šefa Hrvatskog centra za razminiranje. U njemu se spominje i mogućnost da je Jernej Cimperšek, donedavni šef ITF-a možda bio prisiljen napustiti tu funkciju zato što se otkrilo da je ITF godinama izdašno financirao UNIPAK, tvrtku koju se sumnjiči za financiranje bijega Radovana Karadžića. Nacionalov novinar uskoro će dogovoriti posjet ITF-u, među ostalim, kako bi čuo odgovore na svoja “slana” pitanja o neizravnoj pomoći ITF-a financiranju bijega Radovana Karadžića. Bit će zanimljivo čuti i kako je ITF u samo tri dana promijenio svoj stav o pisanju Nacionala: u dopisu od 16. srpnja optužuju Nacionalova novinara za nepoštovanje novinarske etike, a tri dana poslije pišu kako je isti novinar u istom tekstu pokazao da je temi potrebno pristupiti detaljno i precizno.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika