Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Nacionalova redakcija

MEDICINSKA AFERA

Hebrang je ipak bio u sukobu interesa

Andrija Hebrang bio je u sukobu interesa.Andrija Hebrang bio je u sukobu interesa.U prošlotjednoj emisiji HTV-a “U krupnom planu” Nikica Gabrić optužio je ministra zdravstva i potpredsjednika Vlade Andriju Hebranga kako je sredinom devedesetih, kada je u tijeku bila prva afera Shimadzu, bio u sukobu interesa. Hebrang je u emisiji optužnicu demantirao te cijeli slučaj podigao na međunarodnu razinu. Zaprijetio je mogućim međunarodnim sporom tako što je spomenuo japanskog veleposlanika koji je Hebranga, navodno, pitao “tko to ruši ugled i stvara negativnu sliku o toj uglednoj tvrtki” da bi Hebrang dodao i to kako bi “svi ovi neugodni napisi u novinama mogli dovesti do tužbi i odštetnih zahtjeva”.

Nacional je došao u posjed dokumenata koji jasno pokazuju kako je ministar zaista bio u sukobu interesa te kako je pogodovao japanskoj tvrtki Shimadzu preko tvrtke Dijagnostika 2000 u čijem je Upravnom odboru bio i sam Hebrang, a koja je zastupnik Shimadzua u Hrvatskoj. Vlasnik Dijagnostike 2000 je tvrtka Ban Express d.o.o. koju vodi Gordan Tomac, sin Hebrangova bliskog prijatelja i suradnika Berislava Tomca. Dijagnostika 2000 osnovana je 24. srpnja 1995. sa sjedištem u Martićevoj 63 a u Zagrebu, u prostorijama Doma zdravlja Medveščak. Sedam mjeseci kasnije, 22. veljače 1996., u Upravno vijeće Dijagnostike 2000, koja zastupa tvrtku Shimadzu, imenovan je i Andrija Hebrang uz Gordana i Berislava Tomca. U srpnju, dakle pet mjeseci kasnije, odbijen je prigovor na natječaj za nabavu radiološke opreme, čime je i formalno tvrtka Shimadzu dobila natječaj. Treba jasno navesti kako je Andrija Hebrang u vrijeme dok je trajao natječaj za nabavku radiološke opreme bio ministar zdravstva, šef komisije za nabavku opreme i član Upravnog vijeća tvrtke Dijagnostika 2000, tvrtke koja u Hrvatskoj zastupa jednog od ponuđača opreme koji je u konačnici i pobijedio na natječaju.

Andrija Hebrang i prije nego što je ušao u Upravni odbor Dijagnostike omogućio je toj tvrtki da se smjesti u Dom zdravlja Medveščak, a pomagao je i samom Domu zdravlja kroz funkciju ministra zdravstva. U studenom 1995. Hebrang je kao ministar zdravstva potpisao suglasnost za prenamjenu viška prostora Doma zdravlja Medveščak radi davanja u zakup.

U rujnu 1997. kada je već bio član Uprave Dijagnostike, također s pozicije ministra zdravstva, Hebrang je potpisao i suglasnost Domu zdravlja Medveščak kojom je dozvolio tom Domu zdravlja mogućnost za dogradnju prostora. Dvanaest dana kasnije, 23. rujna, ravnatelj tog doma zdravlja Velimir Cingulin, u čijim je prostorijama smještena Dijagnostika 2000, ovlašćuje se zaključivati ugovore o izvođenju investicijskih radova čija vrijednost prelazi 185.000 kuna. Takva se mogućnost dopušta Statutom Doma zdravlja, ali samo ako je prethodno odluku o tome donijelo Upravno vijeće Doma. Upravno vijeće je navodno donijelo takvu odluku 1. rujna 1997., no zapisnici sa sjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja Medveščak sugeriraju kako navedenog datuma nije bilo sjednice Uprave, niti je takva odluka ikada donesena. Kako je sve to moguće, lako je zamisliti kad u Upravi tvrtke smještenoj u tom Domu zdravlja sjedi sam ministar zdravstva.

Ovi dokumenti ukazuju na to da je ministar Andrija Hebrang u HTV-ovoj emisiji javnosti govorio neistinu pobijajući tezu o svom sukobu interesa jer se iz njih vidi koliko je duboko Hebrang upleten u aferu Shimadzu.

Vezane vijesti

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Hebrang: Ne ukidajte ured za komunističke žrtve Drugog svjetskog rata

Upravno vijeće Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata usprotivilo se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika