21.12.2002. / 00:00

Autor: Ana Glavina

GOSPODARSTVO

IZRAELCI ZAINTERESIRANI ZA LUKU RIJEKA


Izraelska kompanija ZIM, jedna od najvećih svjetskih kompanija za kontejnerski promet, zainteresirana je da Luku Rijeka pretvori u maticu za kontejnerski prijevoz.
Hrvatska bi time postala europsko središte za kontejnerski prijevoz. Taj prijedlog je prije 10 dana upućen Vladi pismom namjere, ali je vrlo upitno hoće li se taj posao moći realizirati. Naime, problem je u tome što riječka Luka nije provela restrukturiranje i podijelila se na četiri dijela (južno voće, žitarice, kontejnere i generalne terete). Mogućnost sklapanja posla sa ZIM-om ovisit će o spremnosti Luke na brzo restrukturiranje, ali i o sposobnosti HŽ-a da prati cijeli posao. ZIM želi dovesti svoje vlakove na tračnice HŽ-a, a pismo namjere Vladi poslao je nakon što je šest mjeseci ispitivao mogućnosti i u HŽ-u i u Luci Rijeka. Vlada za siječanj iduće godine priprema odluku o ulaganju 15 milijardi kuna u HŽ u narednih pet godina, koja nije uvjetovana ponudom ZIM-a, ali je ona može ubrzati.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika