Objavljeno u Nacionalu br. 458, 2004-08-24

Autor: Nacionalova redakcija

EKSKLUZIVNO

Moralićeva graševina patvorena u inozemstvu

Policija smatra kako je vrlo vjerojatno da je lažno Kutjevačko vino, koje se pojavilo u hrvatskim trgovinama, proizvedeno u nekoj od susjednih država.Policija smatra kako je vrlo vjerojatno da je lažno Kutjevačko vino, koje se pojavilo u hrvatskim trgovinama, proizvedeno u nekoj od susjednih država.Policija smatra kako je vrlo vjerojatno da je lažno Kutjevačko vino, koje se pojavilo u hrvatskim trgovinama, proizvedeno u nekoj od susjednih država. Dokazi upućuju na to da se strojevi kojima je vino punjeno, začepljeno i označavano ne koriste u Hrvatskoj. Za dvojicom odbjeglih falsifikatora Kutjevačkog vina do sada nisu izdane Interpolove tjeralice, a policija ih neće ni zatražiti dok sa sigurnošću ne utvrde da se krivotvoritelji zaista nalaze izvan hrvatskih granica, rekao je za Nacional načelnik MUP-ovog Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Ivan Cetina.
Policija je nedavno četvoricu muškaraca osumnjičila da su pod lažnim etiketama “Kutjevačkog podruma” prodavali nekvalitetno vino nepoznatog podrijetla. Pri tome su zaradili barem 838.625 kuna prodavši najmanje 36.304 litre takvog vina. Policija je otkrila da krunski zatvarači kojima je vino zatvoreno nisu proizvedeni u Hrvatskoj. Tvrtka Pluto, koja puni kutjevačka vina ne proizvodi takve zatvarače, ali takvi strojevi postoje u Bosni, Srbiji i Sloveniji. Na strano porijeklo aparature za punjenje upućuje i činjenica da stroj koji lijepi markice na kapice također nije jedan od onih koji je legalno u Hrvatskoj. Takav stroj automatski buši rupice kako ispod njih ne bi ostajao zrak. Oba ovakva stroja iz Hrvatske nalaze se u Zagrebu a posjeduju ih tvrtke Pluto i Dabić. Niti jedan od tih strojeva ne buši rupe koji odgovara uzorku sa zaplijenjenih vina. Razlike postoje i u stroju koji reže i lijepi markice, jer markice imaju drugačiji rub, pa tako strojevi tvrtke Pluto i Dabić ostavljaju paralelni rub a na zaplijenjenim vinima rub je u obliku krnje piramide.
Pluto je utvrdilo i da su krivotvoritelji koristili drugačiji stroj koji otiskuje markice s brojevima. Teoretski je moguće da je netko ilegalno doveo te strojeve u Hrvatsku, ali na osnovu ove količine koju smo pronašli to mu se ne bi isplatilo. To bi znači da su punitelji vina ujedno masovno punili i neke druge proizvode, ali, prema mišljenju stručnjaka znatno je vjerojatnije da su gotov proizvod uvozili iz neke od susjednih zemalja. U MUP-u kažu kako je sreća što lažno vino nije bilo kemijski neispravno nego samo Iako se radi o vinu lošije kvalitete koje ipak zadovoljava zdravstvene uvjete za piće.
Iako Enver Moralić, vlasnik Kutjevačkog podruma, sumnja da je u kriminal umiješan i netko iz Ministarstva financija tko zaštitne markice prodaje krivotvoriteljima, iz MUP-a kažu kako krivotvoriteljima nisu trebale posebne dojave o brojevima markica. «Dovoljno je bilo da odu u trgovinu i zapišu jedan broj s takvog vina, a zatim samo nastave niz. Ti brojevi su serijski a ne šifrirani, tako da ih nije teško lažirati». Cetina je rekao i da ne može biti siguran kako je proizvođač boca Vetropack Straža zaista isporučivao boce za krivotvorena vina boce za graševinu isporučivali krivotvoriteljima, kako tvrdi vlasnika Kutjevačkog podruma Moralić. «Boce su klasične nepovratne koje se mogu kupiti na slobodnom tržištu. Moguće je da su zaista kupljene u Vetropack Straži, ali to ne možemo potvrditi jer nemaju nikakvog posebnog obilježja».

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika