Objavljeno u Nacionalu br. 459, 2004-08-31

Autor: Nacionalova redakcija

ŠIBENIK

Miljenko Žaja Krojf žali se na pravosuđe

Prošli tjedan Nacionalu je iz šibenskog zatvora Miljanko Žaja Krojf poslao pismo kojim se žali zato što ga sutkinja šibenskog Općinskog suda Maja Šupe ne želi pustiti iz pritvora zbog njegova teškog zdravstvenog stanja. Žaja se u pritvoru nalazi od konca svibnja, zbog sumnje da je sudjelovao u iznuđivanju 180 tisuća dolara od rogozničkog poduzetnika Nenada Skejića, koga Žaja u pismu naziva prevarantom. Žaja se u više navrata javno žalio na to što mu sutkinja ne želi dopustiti da se brani sa slobode, jer je teškog zdravstvenog stanja. Žaja je doista teški invalid: nema dijela jedne noge, nedostaje mu par prstiju na ruci, ima metak u kralježnici i brojne druge ozljede koje je zaradio pošto mu je nepoznati počinitelj, vjerojatno netko iz njegova poslovna miljea, prije par godina postavio bombu pod auto kojim se vozio.

Tijekom svog boravka u pritvoru Žaja je prvo odbijao otići u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, potom se predomislio, a i zdravsteno stanje mu se pogoršalo. Žaja tvrdi da mu je stanje toliko loše da uopće ne bi mogao podnijeti niti put do zatvorske bolnice u Zagrebu, a u Šibeniku mu se navodno, osim u običnim bolnicama, ne može pružiti adekvatna liječnička pomoć. Nacionalu je dostavio i nalaze specijalista koji potvrđuju da ima zdravstvenih problema. U pismu se žali na zatvorske uvjete, odugovlačenje sa postupkom koji se još nije pomaknuo sa početka i kritički piše o radu sutkinje Maje Šupe, koju smatra nedovoljno iskusnom, jer ima navodno ima samo 2 godine radnog iskustva na Općinskom sudu u Kninu. Žaja u pismu neizravno ironično sugerira i da je predsjednik šibenskog Općinskog suda Marijan Miletić možda stekao osobni automobil Mercedes novcem koji je navodno nestao iz klupske blagajne NK Šibenika, dok mu je Miletić predsjedavao. Pismo završava ovako:’Ova Maja Šupe je gora od Ortynskog (bivši državni odvjetnik op.a.), teška ološica, što ona misli da je sud njeno i Žganjerovo (čelnik USKOK-a op.a.) vlasništvo? Nije tako.’

Sutkinja Šupe se u posljednjoj odluci o odbijanju puštanja iz pritvora poziva na stav državnog odvjetništva koje tvrdi da Žaji zdravstveno stanje nije u pritvoru takvo da bi mu život bio ugrožen, a poziva se i na njegovo ranije odbijanje odlaska u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.
Žajin potpis, rukopis zadnje rečenice pisma i razina pismenosti razlikuju se od sadržaja pisma, koje je napisano ironično, ali prilično stilski i gramatički suvislo. Utoliko je moguće da je pismo u Žajino ime zapravo napisao neki njegov uznički kolega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika