Objavljeno u Nacionalu br. 459, 2004-08-31

Autor: Nacionalova redakcija

PISMA

Zgromljen sam Nobilovim razgovorom s pokojnim predsjednikom

Kao dugogodišnji državni službenik, pravnik, profesionalac, zgrozio sam se kad sam pročitao članak u kojem ugledni hrvatski odvjetnik Ante Nobilo kaže pokojnom Tuđmanu da je Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861, na Golom otoku imao ljubavnika po imenu Bruno Reketti. On ga je čuvao od “drugih” te je beznačajan jer nema tri i pol glasa, na što je Tuđman rekao prije rastanka s njim u 12.45 sati da nemaju ni Mesić ni Čičak.

Podsjećam uglednog odvjetnika, a i upoznajem javnost da je Dobroslav Paraga 1995. u vlastitom izdanju (tisak “Grafikon”, Zagreb), objavio knjigu “Goli otok Istočni grijeh Zapada” koja ima 623 stranice. Na stranici 48. Paraga je objasnio da je Rekettiju s blagoslovom Uprave KPD-a Goli otok jedinom bilo dopušteno druženje s njim. Na istoj je stranici objašnjeno kako je mlaćen do besvijesti, prijetilo mu se smrću dugim nožem u prsa te je prisiljavan na seanse crne magije, a sve je izvođeno u dogovoru s načelnikom KPD-a Josipom Lopcem. O tome je svjedočio bivši politički zatvorenik Janjo Sarajlić, koji je bio u KPD-u Stara Gradiška. Uprava KPD-a Goli otok radila je na pripremanju likvidacije Parage, a dokaz tome je Paragina tvrdnja, na istoj stranici, da se nije radilo ni o kakvom privatnom obračunu između njega i Rekettija.

Kao bivši zamjenik okružnog tužitelja SR Hrvatske, koji je nastupao u procesima protiv Artukovića, Arkana… Nobilo se mora sjećati da mu je sudac u nekim procesima Vojimir Vinja, predsjednik Vijeća, često oduzimao riječ i zabranjivao da govori na što se Nobilo kao zamjenik okružnog tužitelja SRH nije puno uznemirivao. To znam jer sam bio prisutan procesima.

Tvrditi za čovjeka koji je od 1980. do 1984. proveo 291 dan u strašnim samicama, štrajkao glađu 56 dana, na silu bio hranjen kroz jednjak što je izazvalo teže ozljede tog vitalnog organa te koji je imao dijagnozu simptoma angine pectoris itd. da je homoseksualac te da je na Golom otoku imao ljubavnika, potpuno je suludo. Da je Paraga i pokleknuo, i da ga je obuzela strast za muškarcem, on fizički nije mogao imati vremena i nije mogao biti u situaciji takvo što prakticirati.

Očito je Nobilo veliki ”šaljivdžija”, što mnogi u Federaciji BiH govore nakon što su ga vidjeli na mnogim slavljima s generalom Blaškićem, ali takve su šale odvratne, bljutave, infamne tako da se odvjetnik Nobilo u kontradiktornoj situaciji i prekršio etički kodeks odvjetnika.

Osobno poznajem Paragu kao vrsnog pravnog stručnjaka u mnogim granama prava, kao što ga poznaje i predsjednik RH Mesić, jer smo prije 2000. često razgovarali o mnogim pravnim stvarima od katastra, zemljišnih knjiga, obračuna bankovnih kamata do građevinskih dozvola. Za razliku od uglednog odvjetnika Ante Nobila, Paraga zna da se ni u jednoj državi koja ima zakone koji su u funkciji reda, pravde i ostvarenja temeljnih čovjekovih prava, građevinske dozvole ne izdaju po sistemu rješenja Zakona o općem upravnom postupku (u bivšoj Jugoslaviji donesen 1956., kako me učio prof. Eugen Pusić), nego dozvole vrijede od dana izdavanja, a urbanizam je djelatnost koja se specijalizira nakon završenog arhitektonskog fakulteta. To zna umirovljeni Vladimir Krtalić, koji je radio u Ministarstvu zaštite okoliša i graditeljstva te je o tome prije mirovine pod uredništvom Bože Kovačevića 2000. objavio stručnu studiju. Ovo navodim kao primjer angažiranosti Parage kao pravnog stručnjaka koji je objavio na stotine članaka po raznim njemu dostupnim časopisima, a istu angažiranost trebali bi napokon iskazati i mnogi hrvatski odvjetnici, pa i Nobilo.

Ako Nobilo, sada odvjetnik, a nekada službenik u državnom tužiteljstvu ne zna kakvi su bili uvjeti u mnogim zatvorima (kazamatima) propale SFRJ i SRH, onda svoj posao u državnoj službi nije obavljao s velikim zanimanjem.

Poznajem bivše političke zatvorenike, od drvosječa do profesora, poznajem Đuru Pericu, znam što je Šeks prošao u istražnom zatvoru s mojim prijateljem u Petrinjskoj ulici u Zagrebu itd., tako da još jednom pitam samoga sebe kao pravnika u državnoj službi kako netko, tj. Nobilo, može s bivšim predsjednikom RH, znači na najvišoj državnoj razini, voditi takve besmislene razgovore te umjesto da pokojnom predsjedniku Tuđmanu predloži angažirati Paragu kao dobrog pravnog stručnjaka na korist naše države, on kaže da je Paraga, koji ima dobru ženu i krasnu djecu, homoseksualac s ljubavnikom na Golom otoku, koji je bio pakao nad paklom.

Umjesto besmislene isprike, koju je Nobilo dao, očekujem da mi potvrdi kako zna zakletvu engleskih odvjetnika i sudaca iz XVIII. stoljeća, koji su se zaklinjali da svoj posao neće raditi zbog slave i novca, nego zbog istine i želje da njen sjaj još više zablista. Isto bih ga tako zamolio da pomogne tisućama pripadnika početnog HOS-a, koji ne mogu ostvariti svoja zakonska prava.
Damir Kovač, Zagreb

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika