Objavljeno u Nacionalu br. 460, 2004-09-07

Autor: Nacionalova redakcija

DAVID TOLBERT

Haški zamjenik koji ne prezire Hrvate

U ponedjeljak, 30. kolovoza, Amerikanac David Tolbert preuzeo je od Australca Grahama Blewitta dužnost zamjenika glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.U ponedjeljak, 30. kolovoza, Amerikanac David Tolbert preuzeo je od Australca Grahama Blewitta dužnost zamjenika glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.U ponedjeljak, 30. kolovoza, Amerikanac David Tolbert preuzeo je od Australca Grahama Blewitta dužnost zamjenika glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.
Nacionalovi izvori bliski obrani hrvatskih generala tu promjenu komentiraju dvostruko pozitivno. Politički ova promjena predstavlja daljnje jačanje američke politike u samom Tribunalu, koja je vrlo jasno usmjerena na njegovo što brže gašenje, radi velikih proračunskih troškova suda kojem su Sjedinjene Države najveći financijer. To znači i jači pritisak na prepuštanje hrvatskih slučajeva domicilnom pravosuđu, u skladu s izlaznom strategijom suda, a koristeći što šire odredbe pravila 11 bis, te zaključivanje aktualnih postupaka što brže. “Vidjet ćemo u kojoj će mjeri Tolbert funkcionirati kao zamjenik tužiteljice, a koliko kao eksponent američke politike prema Tribunalu. Jasno je kako Amerikanci sada imaju dvije vrlo značajne funkcije u sudu, predsjednika suda Theodora Merona i drugog čovjeka Tužiteljstva Tolberta”, govori Nacionalov izvor.
Sa stajališta obrane hrvatskih optuženika, posebice generala Ante Gotovine, Nacionalovi su izvori zadovoljni prije svega zato što je otišao Blewitt, kojeg se karakterizira kao, u najmanju ruku, nesklonog svemu što je hrvatsko. Relativno je poznat podatak kako su Blewittovu karijeru jednim dijelom označile istrage protiv hrvatskih iseljenika u Australiji, no manje je poznato kako je Blewitt svojedobno Hrvate nazvao ustašoidnim narodom te kako bi naprasno prekidao razgovore u trenutku kad bi saznao da mu je sugovornik Hrvat, što je iz osobnog iskustva potvrdio Nacionalov izvor. Isti izvor napominje kako je ovom promjenom situacija poboljšana barem utoliko što je na funkciju zamjenika tužiteljice postavljena osoba bez predrasuda prema Hrvatima.
Vidjet ćemo koliko će se ingerencije zamjenika tužiteljice promijeniti ovom kadrovskom promjenom. Graham Blewitt imao je velik utjecaj na provođenje samih istraga, više radi toga što je tako odredila Carla del Ponte nego što proizlazi iz same funkcije zamjenika tužiteljice. Kako jedan Nacionalov izvor govori, Blewitt je povezan s britanskim tajnim službama i funkcionirao je kao spona između njih i Carle del Ponte. To je i bio jedan od razloga zašto je imao velik utjecaj na usmjeravanje istraga i određivanje njihovih prioriteta. “Blewitt je u pravom smislu bio i desna i lijeva ruka Carle del Ponte”, kaže isti izvor i dodaje kako “nije vjerojatno da će Tolbert igrati istu ulogu u smislu svojih ovlaštenja.”
Dodatnu kvalitetu Tolbertu daje činjenica kako je prošao mnoge funkcije u samom Tribunalu. Prije ove dužnosti bio je zamjenik tajnika suda, kasnije viši pravni savjetnik, a pune četiri godine obnašao je i funkciju šefa ureda bivše predsjednice suda Gabrielle Kirk McDonald. S obzirom na neupitnu pravnu stručnost i iskustvo Davida Tolberta te na činjenicu da nema, ili barem nije poznato da ima, ikakvih predrasuda koje bi mogle štetiti hrvatskim optuženicima, Nacionalov izvor, pravni stručnjak blizak obrani, od novog zamjenika Carle del Ponte očekuje u najmanju ruku maksimalno profesionalno odrađen posao, što bi samo po sebi predstavljalo pozitivnu promjenu za optuženike.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika