Objavljeno u Nacionalu br. 465, 2004-10-12

Autor: Nacionalova redakcija

SURADNJA S HAAGOM

Beara uhićen ili se sam predao?

Predstavnica za tisak glavnog tužitelja Haaškog suda Florence Hartmann izjavila je da se Beara nije predao, nego da ga je uhitila srpska policija, pri čemu nije pružao otpor, i odmah izručila Tribunalu.Predstavnica za tisak glavnog tužitelja Haaškog suda Florence Hartmann izjavila je da se Beara nije predao, nego da ga je uhitila srpska policija, pri čemu nije pružao otpor, i odmah izručila Tribunalu.Bivši načelnik za sigurnost u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske Ljubiša Beara našao se u pritvoru Haaškog suda, dvije i pol godine nakon što je protiv njega podignuta optužnica za genocid, zbog sudjelovanja u ubojstvu više od 7000 Muslimana u Srebrenici 1995. Beara je u Haag stigao specijalnim avionom iz Beograda pošto se, kako je priopćila Vlada Srbije, dobrovoljno predao i zatražio da odmah bude izručen Tribunalu, i to u pratnji ministra pravosuđa Zorana Stojkovića.
Predstavnica za tisak glavnog tužitelja Haaškog suda Florence Hartmann izjavila je da se Beara nije predao, nego da ga je uhitila srpska policija, pri čemu nije pružao otpor, i odmah izručila Tribunalu.
Način Bearina dolaska u Haag nije važan samo kao eventualno odlučujući element prilikom procjene sudskog vijeća treba li optuženom omogućiti da na početak suđenja čeka kod kuće, nego i zbog dojma koji srpska vlada želi ostaviti na domaćem terenu. Srpski premijer Vojislav Koštunica nikada nije bio oduševljen zbog obaveze da surađuje s Tribunalom. Zato je tvrdio da neće uhititi četvoricu vojnih i policijskih generala koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu, nego sami moraju odlučiti žele li se predati Haaškom sudom.
Moguće je da je Koštunica, budući da generali nisu pokazali spremnost da prvim avionom otputuju u Nizozemsku, neposredno uoči pojavljivanja glavne tužiteljice Tribunala Carle Del Ponte na samitu ministara EU, odlučio demonstrirati spremnost na suradnju izručenjem Beare, za srpske prilike relativno “sitne ribe”. Riječ je o malo poznatom oficiru, službeno, strane vojske, optuženom za zločin na teritoriju druge države, koji je, unatoč tome, ipak zaslužio da ga u Haag otprati srpski ministar pravosuđa, da bi obavijestio Tribunal da je Beograd spreman ponuditi garancije za puštanje Beare na slobodu do početka suđenja.
Bearino izručenje Haaškom sudu očekivalo se prije godinu dana, ali je tadašnja vlada Srbije odustala revoltirana zbog objavljivanja optužnica za zločine na Kosovu protiv četvorice generala – Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.
Proteklih godina su tijekom suđenja pred Tribunalom emitirane snimke prisluškivanih razgovora u kojima Beara o ubijenim muslimanima u Srebrenici govori u šiframa, nazivajući ih “paketima”, i najavljujući da će “isporučiti više od 1000 paketa”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika