Objavljeno u Nacionalu br. 465, 2004-10-12

Autor: Plamenko Cvitić

EKSKLUZIVNO

Na pomolu produljenje natječaja za treću GSM koncesiju

Gašper Gaćina i članovi Vijeća nezadovoljni su lošom ponudom tvrtke Tele2.Gašper Gaćina i članovi Vijeća nezadovoljni su lošom ponudom tvrtke Tele2.Na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 18. listopada, Vijeće Agencije za telekomunikacije najvjerojatnije će produžiti natječaj za trećeg operatora i time omogućiti ponuđačima poput Match Telekoma da se ipak prijave na natječaj. Kako Nacional ekskluzivno doznaje od izvora bliskog članovima Vijeća, proteklih je dana među njima došlo do žustrih rasprava zbog situacije u kojoj moraju ocjenjivati samo jednu ponudu, onu švedskog Tele2, ali i zbog medijskih napisa koji su upravo o tom ponuđaču otkrili detalje koji mu ne idu u prilog, kao što je, na primjer, podatak da je devet hrvatskih tvrtki samo paravan za stopostotno vlasništvo švedskog operatora. Najveći problem koji muči predsjednika Vijeća Agencije Gašpera Gaćinu i članove Juraja Mužinu, Miljenka Krivšeke, Antu Dodiga i Radovana Centnera je bodovanje ponude tvrtke Tele2. Naime, premda je u nekim medijima najavljivano da će kontroverzni švedski operator, kao jedini koji je ponudu predao na vrijeme, automatski dobiti koncesiju, to ipak nije tako.
Članovi Vijeća moraju proučiti kompletnu natječajnu dokumentaciju i ponuđaču dodijeliti bodove za pojedine segmente. Da bi uopće ušao u uže razmatranje, kandidat mora osvojiti barem 40 posto od mogućih 100 bodova, a najviše bodova na natječaju, maksimalno 60, dodjeljuje se na temelju doprinosa nacionalnom gospodarstvu i razvoju tržišta. Kako ističe Nacionalov izvor, upravo je na tom polju ponuda Tele2 najslabija. Naime, Tele2 je na europskom tržištu poznat kao tzv. MVNO operator (Mobile Virtual Network Operater), što znači da u zemljama u kojima dobije koncesiju najčešće ne gradi svoju mrežu, već koristi mreže postojećih operatora što je dulje moguće. Upravo se zbog toga iz redova dosadašnjih operatora, T-Mobilea i VIPneta, u posljednje vrijeme mogu čuti glasovi koji ističu da Tele2, ako bi dobio koncesiju, ne bi ni na koji način pridonio nacionalnom gospodarstvu, jer u hrvatsko tržište ne bi ulagao gotovo ništa – jedino bi postojećim operatorima odnio određen postotak korisnika.
Da to nisu neutemeljene tvrdnje postojećih operatora koji se boje dolaska konkurencije, pokazuju i podaci koji se mogu naći na web stranici švedskog operatora; ondje pod “Misijom i vrijednostima” piše da Tele2 “pazi na troškove”, i dalje: “Oprezni smo s novcem, investiramo što je kasnije moguće.» Takve izjave potvrđuju navode domaćih operatora koji ističu da bi Tele2 godinama samo iskorištavao mreže T-Mobilea i VIPneta, a da svoju najvjerojatnije ne bi ni izgradio, ili bi to učinio što je kasnije moguće. U prilog toj tvrdnji idu i podaci o zaposlenicima Tele2. Prema javno dostupnom godišnjem izvješću za 2003. godinu, Tele2 u 23 države svijeta ima samo 3.274 zaposlena, što govori da je riječ o tvrtki koja zapošljava minimalan broj djelatnika jer, usporedbe radi, postojeći hrvatski operatori T-mobile i VIPnet zapošljavaju otprilike tisuću djelatnika svaki.
“Analizirali smo tu švedsku tvrtku i zaključili da je Tele2 zapravo preprodavač telekomunikacijskih usluga. Njihova je glavna strateška odrednica upasti na tuđi teritorij i koristiti postojeće kapacitete, a ne pada im na pamet da grade svoju mrežu. Na taj način mogu održavati tako malen broj zaposlenih., U Austriji je, na primjer, u Tele2 zaposleno svega tridesetak ljudi, u Velikoj Britaniji petnaestak, a u Francuskoj je svega 43 zaposlenih zaduženo za gotovo tri milijuna korisnika”, kazao je Nacionalovu novinaru izvor iz jednog domaćeg telekomunikacijskog operatora. Među telekomunikacijskim stručnjacima javljaju se i sumnje vezane uz najavu da bi Tele2 otvorio call centar u Vukovaru i ondje zaposlio dvjestotinjak ljudi: “To je najobičniji propagandni štos jer nitko ne vjeruje da bi oni zaposlili tako mnogo ljudi. Tele2, primjerice, za svoje korisnike fiksne telefonije u Velikoj Britaniji koristi call centar u Indiji jer su ondje manji troškovi za plaće”, kazao je Nacionalov izvor i dodao: “Neosporna je činjenica da je Tele2 zainteresiran samo za niže cijene i pobiranje profita, a kvaliteta im uopće nije bitna. To dokazuju i svojom nezainteresiranošću za UMTS tehnologiju, premda je riječ o nečem što predstavlja budućnost cijelog telekomunikacijskog sektora. Budući da nisu nikakva progresivna tvrtka, njihove su dionice na njujorškoj burzi u proteklom razdoblju pale za čak 28,3 posto”.
U svakom slučaju, članovi Vijeća Agencije za telekomunikacije proteklih su dana detaljno proučili natječajnu dokumentaciju koju im je dostavio Tele2 i, kako ističe Nacionalov izvor, većina članova smatra da je švedska ponuda toliko loša da bi najbolje bilo da se natječaj prolongira i da se drugim ponuđačima pruži mogućnost da se natječu za treću koncesiju, jer švedski Tele2, uistinu, ni na koji način ne bi pridonio razvoju telekomunikacijskog tržišta i nacionalnog gospodarstva, što je hrvatskoj vladi bio jedan od najvažnijih uvjeta za raspisivanje natječaja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika