Objavljeno u Nacionalu br. 465, 2004-10-12

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Supruga 'potopila' ambasadora Bošnjaka

Željko Bošnjak lažnim je demantijem prikrio istinu.Željko Bošnjak lažnim je demantijem prikrio istinu.Nakon što je Nacional u broju od 21. rujna objavio tekst u kojem se otkrivaju nasilničke sklonosti veleposlanika Željka Bošnjaka, taj je bivši hrvatski veleposlanik u Kanadi uredništvu poslao demanti koji je objavljen u broju od 28. rujna. U ponedjeljak, 11. listopada, Nacionalu se javila Dubravka Bariša, bivša supruga veleposlanika Željka Bošnjaka, koja potvrđuje pisanje Nacionala i svjedoči o fizičkim i psihičkim zlostavljanjima koja je proživjela tijekom njihova zajedničkog boravka u Kanadi. Pismo objavljujemo u cijelosti: “Kao bivša supruga koju je Željko Bošnjak kontinuirano fizički i psihički zlostavljao u braku kao i moju kćer, ostala sam zgrožena nad neistinom koju je Željko Bošnjak napisao u svom demantiju.
Tijekom zajedničkog četveromjesečnog života u Kanadi (od 7. prosinca 2003. do 2. travnja 2004.) moj bivši suprug kontinuirano me fizički i psihički zlostavljao, dok je moju kćer zlostavljao psihički prijeteći joj i fizičkim nasiljem. Unatoč svim mojim silnim i dobronamjernim pokušajima da pronađemo mogućnost relativno normalnog zajedničkog života, moj bivši suprug iz dana u dan postajao je sve nasilniji. Na moju veliku žalost u dva navrata intervenirala je i kanadska policija. U svom demantiju Željko Bošnjak neistinito navodi da je policija utvrdila da nije bilo nikakvog nasilja – a upravo se dogodilo suprotno.
Osobno sam tražila, a ne bivši suprug, da se moja kći i ja što prije vratimo u Hrvatsku. Navedeno sam rekla u izjavi koju sam dala kanadskoj policiji, a što može potvrditi i djelatnik Ministarstva vanjskih poslova RH koji je tom prilikom bio prisutan. Policija je zaključila da je opasno da bivši suprug bude u mojoj blizini kako me ne bi opet fizički napao, te je naredila da ni u jednom trenutku, dok se ne vratimo u Hrvatsku, ne smijemo biti zajedno nasamo. Tijekom tog vremena s nama je morao biti djelatnik sigurnosti veleposlanstva. Znači da je potpuno netočan navod Željka Bošnjaka da je za kanadsku policiju ‘cijeli slučaj stavljen ad acta’ i da ‘o tome postoji dokaz’. Da, dokaz postoji, ali upravo suprotan od onoga što je naveo Željko Bošnjak.
Moja kći i ja vratile smo se u Zagreb 2. travnja o. g., a Željko Bošnjak dan poslije nas. Kanadska policija nije dopustila ni da se u Hrvatsku vratimo istim zrakoplovom kako ne bi došlo do ponovnog incidenta. Željko Bošnjak nije u Hrvatsku došao u dogovoru s ministrom vanjskih poslova RH dr. Miomirom Žužulom kako bi ‘pokazao želju i razumijevanje da se cijeli taj slučaj smiri’ (vrlo čudno da govori o slučaju koji se treba smiriti, a prethodno navodi da ničega nije ni bilo), već je bio pozvan da se očituje o tome što se dogodilo u Kanadi. Cijeli slučaj lažno je prikazao i pokušao ga prikriti. U međuvremenu, 25. travnja 2004. Željko Bošnjak vraćen je u Kanadu dok se pomno ne utvrdi što se zaista dogodilo. Naime, vrlo je neugodna situacija za svaku zemlju kada iz bilo kojeg razloga mora vraćati svog veleposlanika prije isteka mandata, a pogotovo ako je tome razlog nasilje u obitelji.
Sa svojom kćeri ostala sam u Zagrebu i nastavila raditi u MVP-u RH (moj bivši suprug i ja djelatnici smo MVP-a RH), te sam 12. svibnja 2004. podnijela tužbu za razvod braka. Navedenu tužbu Željko Bošnjak negira i tvrdi da smo se 6. rujna 2004. razveli sporazumno. Na prvo ročište koje je trebalo biti 28. lipnja o. g. Željko Bošnjak se nije želio odazvati, premda mu je poziv uredno dostavljen. Osobno mi je potvrdio primitak poziva, iako to u svom demantiju negira.
Krajem srpnja Željko Bošnjak došao je na godišnji odmor u Zagreb. Tom prilikom bio je pozvan na razgovor k ministru dr. Žužulu, kad mu je rečeno da ga se s 15. rujnom 2004. opoziva s mjesta hrvatskog veleposlanika u Kanadi. U međuvremenu su pomno ispitane sve okolnosti i provjerene sve činjenice o nasilju. Ni jedna zemlja ne opoziva svog veleposlanika ako za to nema valjane razloge.
Uostalom, Vlada RH i sama raznim mjerama nastoji zaštititi obitelj, što pokazuje i proglašenjem 22. rujna Danom zaštite protiv nasilja u obitelji. Budući da se sve više nasilja u obitelji događa u raznim društvenim slojevima, Vlada RH želi se angažirati u njegovu sprječavanju.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika