Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Nacionalova redakcija

SIEMENS

Siemens u Srbiji namještao natječaj?

Njemačka je policija pretražila urede tvrtki Siemens i MG Technologies u sklopu istrage kojom bi se utvrdilo jesu li te dvije kompanije dobile posao vrijedan 50 milijuna eura za remont bloka termoelektrane "Nikola Tesla" u Srbiji namještanjem međunarNjemačka je policija pretražila urede tvrtki Siemens i MG Technologies u sklopu istrage kojom bi se utvrdilo jesu li te dvije kompanije dobile posao vrijedan 50 milijuna eura za remont bloka termoelektrane "Nikola Tesla" u Srbiji namještanjem međunarNjemačka je policija pretražila urede tvrtki Siemens i MG Technologies u sklopu istrage kojom bi se utvrdilo jesu li te dvije kompanije dobile posao vrijedan 50 milijuna eura za remont bloka termoelektrane “Nikola Tesla” u Srbiji namještanjem međunarodnog javnog natječaja. Kako Nacional doznaje iz dobro obaviještenih izvora u Srbiji, ta je istraga posljedica ispitivanja bivšeg službenika Europske agencije za rekonstrukciju i razvoj koji je nedavno uhićen u policijskoj akciji prilikom pokušaja iznude u sobi beogradskog hotela Hyatt. Tijekom istrage za primanje mita osumnjičen je Britanac David Williams, bivši visoki dužnosnik Europske agencije za rekonstrukciju i razvoj i član tenderske komisije, kojega su navodno potplatili čelnici tvrtki Siemens i Lurgi kako bi dobili posao remonta termoelektrane. Prema navodima nekih njemačkih medija, Williams je trenutačno u bijegu, navodno u Africi.

Indijac kojeg je beogradska policija uhitila u hotelu Hyatt, Jourdan Louis Roy, 2001. i 2002. radio je kao službenik Europske agencije za rekonstrukciju i razvoj. U tom je razdoblju proveden međunarodni javni natječaj za remont bloka A3 termoelektrane “Nikola Tesla” vrijedan 50 milijuna eura. Na temelju tog natječaja Europska agencija za rekonstrukciju i razvoj dodijelila je posao konzorciju tvrtki Siemens – Lurgi, iako je njihova ponuda bila 5 milijuna eura skuplja od ponude britanskog konzorcija Inogi – Alstom, zbog čega je protestiralo i britansko veleposlanstvo u Beogradu, službenim pismom u kojem se navodi kako je na komisiju koja je vodila natječaj učestalo vršen velik pritisak kako bi posao dobio konzorcij Siemens -Lurgi.

Kako Nacional doznaje od beogradske policije, Louis Roy je, dok je radio za Europsku agenciju za rekonstrukciju i razvoj, stekao uvid u kompromitantne podatke o tome kako je konzorcij Siemens – Lurgi posao remonta dobio namještanjem javnog natječaja te je tu informaciju pokušao unovčiti ucjenom. “Louis Roy, kojega je Europska agencija za rekonstrukciju suspendirala još 2003., u srpnju i kolovozu ove godine nekoliko je puta prijetio čelnicima njemačke tvrtke Lurgi da će javno iznijeti podatke o namještanju međunarodnog tendera, koji bi štetili njihovu vlastitom ugledu i ugledu tvrtke, ako mu ne isplate 767.000 eura”, stoji u priopćenju za javnost srbijanskog MUP-a.

Isplatu, koja se odvijala u sobi beogradskog hotela Hyatt, prekinuli su specijalci Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala srbijanskog MUP-a, a Louis Roy je uhićen. Kako doznaje Nacional, Louis Roy je nakon uhićenja ostvario prijetnju kojom je ucjenjivao Siemens – Lurgi i policiji ispričao o namještanju natječaja. Na temelju njegove izjave njemačko je državno odvjetništvo pokrenulo istragu u sklopu koje je 60 njemačkih policajaca pretražilo prostorije Siemensa u Karlsruheu i sjedište tvrtke Lurgi Lentjes Service u Duisburgu. Policija je pretražila i stanove službenika obiju kompanija. Nacional iz istog izvora doznaje da je u istrazi osumnjičen Britanac David Williams, bivši djelatnik Europske agencije za rekonstrukciju i razvoj i voditelj nekoliko projekata Agencije u Srbiji. Sumnja se da je Williams, koji je bio i član komisije koja je konzorciju Siemens – Lurgi javnim natječajem dodijelila posao, često dobivao velike svote novca od dviju tvrtki, a navodno su mu čelnici tvrtki kupili i automobili marke Jaguar. Nakon što je šef Agencije za rekonstrukciju Richard Zink doznao za kontakte s tvrtkom Lurgi, Williams je dobio otkaz. Dok se provodi istraga, Williams je nestao, a neki njemački mediji nagađaju da bi mogao biti u Africi.

Glasnogovornik Europske agencije za rekonstrukciju John White nije htio komentirati istragu protiv službenika Agencije, jer ona još traje, te je rekao samo da je “Odbor za evaluaciju bio zadovoljan ishodom javnog natječaja, što znači da je konzorcij Siemens – Lurgi posao dobio na korektan način”.

Vezane vijesti

Atos kupio Siemens IT Solutions and Services

Atos kupio Siemens IT Solutions and Services

Atos, međunarodna kompanija za pružanje usluga na području informacijskih tehnologija, danas je objavila dovršetak preuzimanja društva Siemens IT… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika