Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Nacionalova redakcija

PISMA

Vidiću, nemojte nas nasmijavati!

Branko Bek, Varaždin
Molim vas da sukladno odredbama članaka 22., 40., 41. i 42. Zakona o medijima objavite ispravak netočnih informacija navedenih u vašem tjedniku broj 466 od 19. listopada 2004., u pismu Senke Ursić Bukorović, naslova “Alkemija Branka Beka i sutkinje Ivane Domić” na str. 10.
Glede objavljenog pisma Senke Ursić Bukorović želim istaknuti da se radi o još jednoj u nizu laži i podvala koje imaju za cilj da kleveću moju čast, dostojanstvo i ugled. Naime, za sve o čemu piše Senka Ursić Bukorović imam pravovaljane sudske odluke, ne sutkinje Ivane Domić, nego Županijskog suda u Splitu, Županijskog suda u Varaždinu i Vrhovnog suda RH (što sam u svom prethodnom pismu vrlo detaljno obrazložio).
Ovime završavam svaku daljnju polemiku na tu temu, a zadržavam si pravo tužbe protiv Senke Ursić Bukorović zbog iznesenih kleveta na moj račun.

Bojana Budimir, glasnogovornica Hrvatskih narodnjaka
Temeljem Zakona o javnom priopćavanju molim vas da objavite sljedeće reagiranje.
U tekstu pod naslovom ”Žagar blati HNS zbog dogovora s Bandićem?”, izneseno je niz neistina i insinuacija.
1. Netočno je da je navedeni gospodin, Bojan Ilić, Žagarov bliski prijatelj i učitelj ronjenja. Gospodin Žagar uopće ne poznaje navedenog gospodina te mu nije ni poznanik, a pogotovo ne bliski prijatelj. Što se tiče ronjenja, gospodin Žagar položio je tečaj ronjenja u klubu Divers sport club 1996., a broj članske iskaznice je 135.
2. Također je netočno da je gospodin Žagar u dogovoru s gospodinom Milanom Bandićem da blati HNS. Gospodin Žagar nije ni u kakvom dogovoru s Milanom Bandićem. Žagar u svojim javnim istupima upozorava na nelogičnosti i nekorektnosti ne samo HNS-a, nego i ostalih stranaka. Žagar nikad nije izjavio da HNS stoji iza njegova brutalnog premlaćivanja, nego je na novinarski upit: “Je li vam tko prijetio?”, odgovorio: “Poručio mi je jedan čelnik HNS-a preko novinara da prestanem pričati jer će mi razbiti p…” Ime čelnika i ime novinara rečeno je policiji koja sada provodi istragu.

Željka Kovačić Horvat, Institut za vrednovanje i promicanje znanstvenih i stručnih postignuća, nakladnik knjige “Vodeći hrvatski liječnici”
U vašem cijenjenom listu objavili ste kritički prikaz i osvrt na knjigu – leksikon “Vodeći hrvatski liječnici” koju su uredili prof. dr. Dubravko Orlić i prof. dr. Slaven Letica i koje je nakladnik Institut za vrednovanje i promicanje znanstvenih i stručnih postignuća iz Zagreba.
U vašem kritičkom osvrtu urednicima i nakladniku prigovarate što u knjigu nisu uvršteni neki vrlo uspješni, ugledni, pa i slavni hrvatski liječnici, čija imena i postignuća s pravom spominjete.
Upravo zbog poštovanja prema tim liječnicima, ali i zbog poštovanja prema vašim čitateljima i hrvatskoj medicinskoj javnosti, želimo pojasniti zbog čega se neki liječnici nisu našli u društvu čak 7400 liječnika koji su uvršteni u knjigu i koji su svojeručno napisali vlastite profesionalne životopise.
Prvi i najčešći razlog zbog kojeg se neki liječnici ne nalaze u knjizi jednostavno je taj što do trenutka predaje knjige u tisak nismo od njih dobili autorizirani životopis, a u knjigu nismo željeli uvrstiti ni jednog liječnika-autora bez njegove osobne želje i privole.
U veoma rijetkim slučajevima moguće je da je izostanak ponekog liječnika ili liječnice iz knjige bio uzrokovan nepotpunim podacima ili nepoznatom adresom. To se prvenstveno odnosi na umirovljene liječnike za koje uopće nismo raspolagali podacima, a i namjena knjige je prije svega informirati širu javnost o stručnim i znanstvenim dostignućima aktivnih liječnika.
Dakle, potpuno je pogrešna pretpostavka autora vašeg članka da su urednici namjerno nekog liječnika “izbacili” iz knjige, jer su pri izboru “vodećih liječnika” slijedili jasno definirane kriterije: liječnici-specijalisti, liječnici-nastavnici, liječnici-istraživači i znanstvenici, uspješni liječnici u nemedicinskom sektoru, liječnici koji imaju privatnu praksu, “liječnici budućnosti” (liječnici na specijalizaciji i doktori medicine s visokim prosjekom ocjena).
Upravo zbog dosljedne primjene tih kriterija profesionalne liječničke izvrsnosti, u knjizi-almanahu našlo se: gotovo 95 posto svih aktivnih liječnika sveučilišnih profesora, zatim više od 90 posto svih aktivnih liječnika doktora medicinskih znanosti, više od 80 posto aktivnih primariusa i velika većina specijalista iz svih grana medicine.
Može se, naravno, polemizirati je li se knjiga trebala zvati “Vodeći hrvatski liječnici” ili nekako drukčije, ali ostaje činjenica da je ovo prva publikacija u Hrvatskoj, u kojoj su obuhvaćeni vrijedni podaci o 7400 hrvatskih liječnika. Knjiga pruža korisne podatke liječnicima o njihovim kolegama, svim korisnicima zdravstvenih usluga o njihovim liječnicima, a ostaje i trajan zapis budućim generacijama.
Tu konstataciju potvrđuje činjenica što je javnom predstavljanju knjige u dvorani “Vatroslav Lisinski” nazočilo gotovo 2000 liječnika koji su bili oduševljeni pojavom naše i njihove knjige.
Dakako, u ime nakladnika i urednika želimo uputiti izraze isprike malom broju liječnika koji su svakako zaslužili mjesto u našem “liječničkom almanahu”, ali se tamo ne nalaze zbog razloga koje smo ranije spomenuli.
Za njih mjesta svakako ima u prvom narednom izdanju.

Jadranka Dumbović, predsjednica Hrvatskog sindikata pošte
U vašem tjedniku od 12. listopada o. g. objavljen je intervju s pionirom kurirske službe u Hrvatskoj Borisom Vidićem pod naslovom “City Express ne ugrožava poslovanje Hrvatske pošte”. Gospodin Vidić je među ostalim iznio sijaset netočnih i nebuloznih tvrdnji na račun HSP – Hrvatskog sindikata pošte, a objede kako naši povjerenici “kradu pošiljke iz sandučića građana” i kako HSP “tu ima financijske interese” imat će prigodu pobliže pojasniti na sudu. Pritom je manje važno tko je Vidiću sa strane suflirao što će nam natovariti na leđa, iako nije teško pogoditi kako je riječ o sindikatu “u kojem vrlo dobro znaju što se događa”.
Način na koji je naš Sindikat spomenut od strane direktora City Expressa toliko je degutantan da uopće nije vrijedan ozbiljnog osvrta, no dužni smo reagirati zbog naših članova, svih radnika Hrvatske pošte i vaših čitatelja, a naročito istine radi. Krenimo redom. Mi prije svega nismo “državni” nego Hrvatski sindikat pošte i nismo “jedan od dvaju sindikata…”. U Hrvatskoj pošti djeluju tri sindikata, od kojih je HSP daleko najjači i brojčano i kadrovski i materijalno. Tvrdnje da smo “osnovani kao balast u odnosu na Republički sindikat pošte i telekomunikacija u kojem vrlo dobro znaju što se događa…”, da smo “postavljeni(!) od strane uprave tvrtke” i da smo “produžena ruka Marijana Bolarića” jednostavno su smiješne, tim prije jer u vrijeme našeg odvajanja od onih koji “vrlo dobro znaju što se događa” nije bilo ni Hrvatske pošte kao samostalnog trgovačkog društva, ni Marijana Bolarića u top-menedžmentu, ni City Expressa, ni bilo kakve konkurencije na tržištu poštanskih usluga.
Još od vremena razlaza u stavovima između našeg sindikata i onih koji “vrlo dobro znaju što se događa” kontinuirano se suprotstavljamo krivim odlukama države kao vlasnika i svih uprava HPT-a i HP-a, a mnogi naši čelnici, stručni suradnici i povjerenici doživjeli su obilje uvreda i šikaniranja upravo zbog sindikalnog djelovanja. Gospodi iz bivšeg menedžmenta HP-a pomogli smo da odu s položaja kojima nisu bili dorasli, jedan od bivših čelnika HPT-a svojedobno nam je čak uskratio pravo naplate članarine putem plaća na više mjeseci (valjda zbog međusobnih idiličnih odnosa!), a što mislimo o aktualnom menedžmentu Hrvatske pošte vidljivo je iz mnogobrojnih pisama upućenih hrvatskoj Vladi i osobno premijeru Sanaderu. Toliko o produženim rukama i kratkim nogama.
Jedna od laži koje su, očito, suflirane sa strane je tvrdnja da nismo reagirali na dug radnicima Hrvatske pošte. Suprotno tome, godinama smo upozoravali poslodavca da će doći do strahovitog financijskog udara na Hrvatsku poštu nakon sudskih presuda u korist radnika (samo HSP pokrenuo je gotovo 15.000 sudskih postupaka!) i predlagali smo nagodbu o spornim potraživanjima kako bi spasili radna mjesta i osigurali socijalnu budućnost zaposlenih. O tome možete pitati bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Slavka Linića, koji je članovima Uprave HP-a još 2002. preporučio da se nagode s radnicima, da bi iz nama nerazumljivih razloga naknadno rekao, citiramo: “Ako su sindikati agresivni i bezobrazni otkažite im Kolektivni ugovor”. Agresivan i “bezobrazan” u borbi za prava radnika bio je Hrvatski sindikat pošte i nitko drugi, a o svemu postoje i brojni pisani dokumenti. Ako Nacional kani poštovati pravilo “audiatur et altera pars”, neka se čuje i druga strana, rado ćemo ih staviti na uvid.
Točno je da smo produžena ruka, ali ne uprave nego naših sedam i pol tisuća članova i svih ostalih radnika Hrvatske pošte. Točno je da smo poduzeli i dalje ćemo poduzimati sve što je u našoj moći da zaštitimo radna mjesta i osiguramo kakvu-takvu socijalnu budućnost radnika i njihovih obitelji. To ne činimo u ime poslodavca nego umjesto njega, jer vidimo da nam uz takav menedžment, stručne službe i organizaciju HP-a prijeti prosjački štap. Našim akcijama, gle čuda, uvijek se pridružuju i ostali sindikati u HP-u uključivši i one koji “vrlo dobro znaju što se događa” i usput love članstvo po kurirskim tvrtkama, bankama i sličnim trgovačkim društvima u kojima, za razliku od zaposlenih u Hrvatskoj pošti, još nisu shvatili s kim imaju posla.
Ne znamo iz kojeg je rukava gospodin Vidić izvukao podatak kako “u HP od 12 tisuća ljudi ima svega 2700 poštara, a ostalo je administracija”. Očito je da su mu sufleri sa strane gadno podvalili, što nas ne čudi jer ni sami nemaju elementarnog pojma o Pošti i njenim problemima. Ispada kako, osim poštara kojih ima više od 3100, šalterski radnici (! – oko 4300), djelitelji pošiljaka, vozači i pratitelji na poštanskim linijama, kontrolori i voditelji u poštanskim uredima, pa sve do mehaničara i zanatlija u različitim strukama, spadaju u “administraciju”! Mi smo svjesni da u Hrvatskoj pošti ima dosta radnika u administraciji, ali da ih ima više od 9000 (!) i za nas je epohalno otkriće.
Hrvatski sindikat pošte nema ništa protiv City Expressa ni protiv njegovih namještenika koji su ipak naše kolege po struci i muci, ni protiv drugih kurirskih službi, ni općenito protiv konkurencije na tržištu, ali pod uvjetom da se tržišno natjecanje odvija u okvirima europskih i svjetskih standarda, uz elementarno poštovanje nacionalnih zakonskih propisa, a ne balkanskom hajdučijom. Umjesto da se razmeće glupostima i objedama na račun Hrvatskog sindikata pošte i radnika HP-a, Vidić vam je, primjerice, mogao pojasniti kako neke kurirske tvrtke danas obavljaju svoju uslugu “od vrata do vrata”. Sustav je jednostavan: uzme se velika kutija, unutra se utrpa gomila sitnih pošiljaka, sve se lijepo zapakira i adresira na vlastitu filijalu, pozove se HPekspres (!), pošiljka se za bagatelnu cijenu pošalje recimo u Split, linijama i o trošku Hrvatske pošte (!), tamo se preuzme i raspakira, sadržaj se dostavi na označene adrese i glumi se veliki poduzetnik na slobodnom tržištu. Gospodine Vidiću, ako nalazite umjesnim vrijeđati nas i podmetati nam bedastoće, nemojte nas – blago rečeno – još i nasmijavati!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika