Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

MUP podnio kaznenu prijavu protiv Ranka Ostojića zbog nestanka 150.000 E

Krim policija MUP-a RH podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije, optužujući ga za kriminal. Kaznena prijava je podnesena prije sedam dana i rezultat je velike unutarnje istrage unutar MUP-a koju je vodio Gojko Marković, načelnik Odjela krim policije u MUP-u. Prema izvorima iz MUP-a, Nacional doznaje da kaznena prijava stoji na čvrstim nogama i da Državno odvjetništvo može vrlo argumentirano podastrijeti dokaze istražnome sucu u vezi rješenja o otvaranju istrage protiv Ranka Ostojića i njegovih kompanjona.

Ostojić, kojeg izdanja EPH-a, posebice Jutarnji list i Globus, već mjesecima promoviraju kao poštenog policajca kojeg su protivnici Haaga smijenili na pravdi Boga, optužen je u krivičnoj prijavi MUP-a za nestanak 150.000 eura iz kase MUP-a. Dolaskom novih ljudi u MUP, ustanovljeno je da novca nema, ali da, isto tako, nema ni pokrića za njegovo trošenje. A novcem MUP-a za specijalne namjene raspolagao je jedino Ranko Ostojić. Da nisu imali čvrste dokaze da se radi o kriminalu, Gojko Marković, koji se smatra jednim od najozbiljnijih profesionalaca u policiji, i njegova ekipa istražitelja sigurno ne bi podigli kaznenu prijavu protiv svog bivšeg kolege. No, što se dalje događa?

Saznavši da je provedena istraga protiv njega i da se podnosi kaznena prijava za kriminal, Ranko Ostojić, usko povezan s pojedinim novinarima EPH-a, od kojih su neki bili pripadnici njegovog “specijalnog tima” za hvatanje Gotovine, kreće u “preventivni udar”. Preko novinara Gordana Malića, koji se sam u jednom tekstu u Globusu pohvalio kako je bio dio specijalne Ostojićeve ekipe za hvatanje Gotovine, probao je kriminalizirati Gojka Markovića. Ostojićeva logika je vrlo jednostavna. Markovića treba u novinama prokazati kao “krticu u MUP-u koja radi protiv Haaga”, pa će svaka njegova prijava protiv njega izgubiti na vjerodostojnosti i važnosti. To je razlog zbog kojeg je prije desetak dana Malić u Globusu objavio tekst u kojem optužuje Gojka Markovića da je “krtica u MUP-u” i traži njegovu smjenu. Dakle, razlog za takav napad bio je vrlo prozaičan i skrivao se u svoti od 150 tisuća nestalih eura.

Ostojićeva “tajna grupa”, o kojoj bi nešto više možda mogao reći i bivši premijer Ivica Račan, a vjerojatno o tome nešto zna i predsjednik Stipe Mesić, bila je formirana kao “parapolicijska” skupina za hvatanje Ante Gotovine. Kao razlog formiranja navedeno je nepovjerenje u policiju i tajne službe. To zvuči malo čudno jer je upravo Ostojić bio na čelu te policije, a sve relevantne podatke o Gotovini prikupio je upravo Franjo Turek i njegova Protuobavještajna agencija. Ostojić je preko te grupe uspostavio dobre veze s Haagom te i danas, nakon što je morao otići iz policije, prima od Carle Del Ponte plaću kao haaški istražitelj.

Istovremeno je uspostavio vrlo prisne odnose s EPH kroz čija su se izdanja plasirale dezinformacije o “kretanjima” Ante Gotovine. Cilj cijele akcije dezinformiranja javnosti i Haaga o Anti Gotovini bio je opravdavanje postojanja tajne paraskupine. A samim time i trošenje novca, kako državnog tako i onog Haaškoga suda. Kao što se uvijek sve vrti oko novca, tako je i u ovome slučaju. Samo što će sada Ostojić morati pred istražnim sucem odgovoriti gdje je nestalo 150.000 eura. Tu mu nikakve medijske manipulacije neće pomoći.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika